HTML

Fagytűrő kerti növények

Fagytűrő kerti növények

Címkék

Friss topikok

Naptár

október 2016
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  <
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Csillagalma-virágalma

2016.01.10. 19:51 Zotya papa

csillag_alma.jpg

alma.jpg

 

almak_001_1.jpg

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Az almáról

2016.01.10. 19:45 Zotya papa

Szüret után az almák nem nyerték el színüket  mivel késői érésű gyümölcsről van szó.Megkóstolva még éretlennek tűnik.Héja kissé vastag.Karácsony környékére már kellőképpen beszíneződött és beérett.Íze savanykás kissé fűszeresen aromás .Nem savas.Állaga talán a Gála almáéra hasonlít.Az érés még folyamatban van. Az ízek még változhatnak.Párat  aszaltam így is nagyon finom.

Most már nálunk is beszerezhető ez az alma fajta. Téltűrése jó.A különlegességeket kedvelő Kertbarátok kertjéből  nem hiányozhat.Meg kell szokni az ízét és különleges formáját.Csillagalmának hívják de nekem inkább virágalma.

Ne hasonlítsuk össze a Magyarországon kapható kiváló minőségű alma fajtákkal.

Szólj hozzá!

Formálodó gyümölcsök

2016.01.10. 19:28 Zotya papa

Kialakulóban vannak a csillag formák és enyhén színeződnek.

 

alma_sok.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Zöld almák

2016.01.10. 19:21 Zotya papa

Ilyenkor még nem látható a csillag forma az almákon.

 

 

viragalma_002.jpg

 

viragalma_004.jpg

 

Szólj hozzá!

Csillagalma virága

2016.01.10. 19:06 Zotya papa

apfel_api_star_virag.jpg

Szólj hozzá!

Malus domestica-Apfel apistar-csillagalma

2016.01.10. 19:02 Zotya papa

Felkeltette érdeklődésemet ez a különleges formájú nagyon régi alma fajta.

A következőket ollóztam össze .Őse Apistars'war már ismert volt a római időkben.Svájcban az egyik legrégebbi fajta.

2013 tavaszán /Németországi beszerzés/ lett kiültetve az oltvány almafa.

3 m-s táv közepére 4 huzal közé kordonos nevelésre.A kiültetést követő  első évben nagyon szépen növekedésnek indult.

2014 tavaszán a suhángot eltudtam fektetni de sajnos a harmadik huzalra Ilyen módon már több vesszőt tudott függőlegesen nevelni és 3 virágot is bontott amelyből 1 termés meg is kötődött.

2015 tavaszára már jól berakódtak a vesszők és jobbra -balra is tudtam fektetni belőlük.

Sajnos az alsó két huzal szabadon maradt mert a növény a törzs alsó részén nem hajtott ki tetszésem szerint.

Mivel elég korán virágzik számítottam esetleges fagykárra de ez szerencsére nem következett be és így kb 50 virágot is bontott.

Minden virág kötődött.Ritkítani kellett volna a terméseket de mivel nem tudtam milyen következmények lesznek /időjárás, terméshullás stb/ ezért  minden gyümölcsöt meghagytam lesz ami lesz alapon.

A nyár nagyon forró volt 2015-ben, kellő öntözés mellett  a levelek sem égtek meg és a gyümölcsök is szépen fejlődtek.

Az almákra jellemző betegségekkel nem találkoztam.

Augusztus körül a növény ismét elindul így zöld metszéssel tetszőlegesen ki lehet alakítani a formáját.

Mivel az almafával különösebb teendő nem volt az öntözésen kívül és a gyümölcsök is szépen fejlődtek vártuk a szüretet.

Az októberi  fagyok nem károsították.A szüret november közepén történt.45 csillagalma termett.

Az idén tavasszal az alanyon meghagyott erőteljes vesszőbe oltani fogok így az alsó két üresen maradt huzalra  tudok majd vesszőket fektetni.

Így lesz tökéletes a kordonom és remélem sok almát tudok majd szüretelni.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Éretlen gyümölcs

2015.12.21. 20:23 Zotya papa

cassa_sulya.jpg

cassa_elvagva.jpg

cassa_felbevagva.jpg

Szólj hozzá!

Fagyok után

2015.12.21. 20:18 Zotya papa

cassa_levelek_karosodtak.jpg

Szólj hozzá!

Megkötött termés

2015.12.21. 20:06 Zotya papa

cassa_novekszik.jpg

cassa_novekvo_termes.jpg

Szólj hozzá!

Virágok

2015.12.21. 19:57 Zotya papa

cassa_fiu_virag.jpg

cassa_termo_virag_bimbos.jpg

cassa_lanyvirag_termes_1.jpg

Jól megkülönböztethetők a virágok.A porzó virág hosszú szár végén virít.A termőnél már kialakult a termő test.

Szólj hozzá!

Sürűsödő indák és levelek

2015.12.21. 19:37 Zotya papa

indak.jpg

 

Az idén rendkívüli nagy melegek voltak.Napon akár 40 fok.A növény levelei nem károsodtak/napégés stb/sőt egyáltalán nem volt permetezve . Nem kellet azokat a szereket alkalmazni amelyek az uborkánál illetve a töknél szükségesek. Ajánlom akár árnyékot adó és pergolára futtatott egynyáriként. Szereti a vizet.

Szólj hozzá!

Gyors növekedés

2015.12.21. 19:19 Zotya papa

Elkezdtem a növény felvezetését 2 m-ig.A huzalok távolsága 40 cm. Ezt a magasságot durván 2 hét alatt érte el.

 

cassa_kiultetve_2.jpg

cassa_kiultetve.jpg.

Szólj hozzá!

Előnevelt pézsma uborka

2015.12.21. 18:58 Zotya papa

cassa_2_cserep.jpg

Szólj hozzá!

Cassa banán-Sicana odorifera-Cucurbita odorifera

2015.12.21. 18:52 Zotya papa

Felkeltette érdeklődésemet ez a kúszónövény.A következőket ollóztam össze róla.

Tökfélék családjába tartozik.Más néven sicana vagy pézsma uborka.

Őshonos Brazíliába és a trópusi Amerikába.

Nálunk is termesztjük az uborkát és a tököt egynyáriként. Ezért arra gondoltam  ,hogy elültetem a magját próbaképpen.Tudtam azt, hogy az éghajlat befolyásolja majd a kísérletet.Németektől rendeltem magokat. Március elején elültettem, 24 órai áztatás után.Sajnos az első ültetés nem sikerült a földkeverék miatt.Így vesztettem 3 hetet.A következő ültetésnél már jobban odafigyeltem. A földkeverék 50% homok, 50 % tőzeg t ami már a magoknak megfelelő volt.Üvegházban tartva több mag is kicsírázott. 3 leveles állapotban átültettem nagyobb cserépbe. Májusi fagyokig előneveltem .1 növényt június elején ültettem ki.Laza szerkezetű talajba.A növény jól érezte magát és az időjárás is megfelelt neki. Nagyon gyorsan növekedett.Ezt a gyors növekedést még plusz egy kis műtrágyával is siettettem .Mivel ennek a növénynek nálunk csak 4 hónap áll rendelkezésére, hogy virágozzon és teremjen ezért mindent megtettem, hogy kellőképpen fejlődjön.

A Cassa banán hihetetlen módon tud növekedni egy 24 óra alatt akár 10 cm-t is nőhet. Olyan helyre ültettem ahol más növénynek elkészített kordon van ezért 4 emeleten vízszintesen huzalok vannak ezekre próbáltam futtatni. Meglepetés szerűen ért,hogy a vízszintesen futtatott indák egy bizonyos idő után nem fejlődtek tovább.A kapaszkodó kacsok összecsomósodtak .Kénytelen voltam egy hálót ráteríteni a huzalokra függőlegesen erre már intenzíven kapaszkodtak az indák. Minden levél tövében egy kapaszkodó kacs található amely igen erős.Az első növekvő indát visszacsíptem 2 m magasságban így több indát nevelt amelyek szintén nagyon gyorsan fejlődtek. 2 m magasságban több indán észrevettem,hogy az első virágok megjelentek.Eleinte csak egy borsó nagyságú hosszú szárral.Egy hét múlva már meg lehetett állapítani, hogy melyik a porzó és melyik a termő virág.Érdekes módon fejlődtek olyan indák, melyeken csak porzó virág másikakon csak termő virág volt.Ráadásul ami fontos nem mindig nyílnak egy időben és a beporzást valamint a termés mennyiséget is nagyban befolyásolja.Nekem szerencsém volt augusztus elejére egy termés gyors növekedésnek indult .Reménykedtem abban ,hogy augusztus végéig szeptember elejéig megnő akkorára,hogy talán be is érik. Sajnos nem így történt.A nyár végi sok eső és a szeptemberi hűvös időjárás ezt megakadályozta. Ráadásul októberben voltak fagyok -2,-3 fok.A gyümölcse nem károsodott de a levelei már meg sínylették. megbarnultak és összefonnyadtak.A gyümölcsöt egy darabig tároltam .2-3 hét után barna foltok jelentek  meg.Kíváncsian felvágtam. Sajnos a gyümölcs éretlen volt.A magok nem voltak kifejlődve.Enyhe sárgadinnye illata volt.Magokat kiszedve meg is kóstoltam.Íze éretlen sárgadinnyére emlékeztetett. A magok mérgezőek. Számomra  a felhasználhatósága ismeretlen ezért nem mertem készíteni belőle salátát vagy főzeléket pedig a leírások szerint az éretlen gyümölcs is felhasználható.

2016-ban megpróbálkozom még egyszer hátha több szerencsém lesz.Aki szeret  kísérletezni  ajánlom figyelmébe.

10 komment

Talajtakaró eper

2015.06.11. 13:54 Zotya papa

Mindenki kertjében vannak olyan területek amik kevésbé hasznosíthatók.Ezeket gyomtalanítani és  gondozni  kell.Felkeltette a figyelmemet ez az eper fajta amely nagy területeket képes befutni gondoltam talajtakaróként megpróbálom.Szerintem jól vizsgázott eddig.A második évben már virágzott viszonylag elég nagy területet befutott.A területere óvatosan rá lehet  lépni ez azért fontos mert eleinte a gyomnövényeket el kell távolítani az indák közül.Remélhetőleg elég sűrű lesz ahhoz, hogy ez a probléma meg szűnjön.Én egy füge alá ültetem és annak környékét futotta be.A nagy leveleket könnyű ősszel összeszedni nem kell gereblyézni.Olyan helyre ültessük ahol az őszi lomb összegyűjtése könnyen megoldható  így a talajtakaró eper lombozata nem sérül mivel örökzöld.Virága sárga. Gyümölcse az erdei szamócára emlékezetet. Ehető de ízetlen.Mindig elcsábulunk, hogy 1-2 szem gyümölcsöt bekapjunk mert nagyon guszta de ehetetlen.Ebben az esetben nem is ez a cél hanem mivel mutatós a tavaszi és téli színfoltja a kertben.A mostani szárazságot jól viseli öntözés nélkül ez látszik a levelén idább-odább de köszöni szépen megvan.Szerintem ideális talajtakaró. Agresszív de kordában lehet tartani.Gyorsan szaporítható.Betegségekre lisztharmat,gomba stb  nem érzékeny.

Szólj hozzá!

Duchesnea indica variegata"Harlequin"-indiai eper

2015.06.11. 13:35 Zotya papa

eper.jpg

 

 

eper2.jpg

 

 

eper1.jpg

Szólj hozzá!

Önporzás igazolása.

2015.02.12. 20:02 Zotya papa

Kísérlet miatt felneveltem konténerben egy Asimina triloba magoncot .1,30 cm-s.Több elágazás található rajta.Virágok száma 9 db volt.A növényt teljesen zárt körülmények között tartottam üvegházban.Se kézi se egyéb más beporzást nem kapott.Ezekből a virágokból a rossz elhelyezkedés miatt /ágvég stb /ugyan minden virág beporzódott de csak 2 db  gyümölcsöt nevelt ki.Természetesen rendszeres öntözés és tápoldatozás mellett. Az egyik gyümölcs 20 a másik 30 dkg-s volt.Ez is bizonyítja azt, hogy  az Asimina trilobák döntő többsége önporzós.Ne higgyünk a mende-mondáknak.Tehát a kézi ecsetelgetésnek semmi értelme.

 

 

 

paw-bananok_007.jpg

cserepes_paw-paw_1.jpg

cserepes_paw-paw_2.jpg

paw-forum2.jpg

Szólj hozzá!

Folyamatos a beporzás.

2015.02.12. 19:43 Zotya papa

A nyíló virágok mellett már megjelent az első kis gyümölcs fürt.

 

paw-viragok_007.jpg

paw-viragok_006.jpg

paw-viragok_001.jpg

 

Szólj hozzá!

Zárt portok

2015.02.12. 19:37 Zotya papa

paw-virag_008.jpg

Jól látható a zárt portok.

 

Szólj hozzá!

Elhúzódó virágzás

2015.02.12. 19:30 Zotya papa

paw-virag_002.jpg

 

paw-viragok_008.jpg

 

paw_viragok_2.jpg

Szólj hozzá!

Asimina triloba -virágok-beporzás-termés

2015.02.12. 19:10 Zotya papa

Több mint 20 éve foglalkozom indián banán termesztéssel. Ez elég tapasztalat ahhoz,hogy itt leírjam az indián banán beporzásával kapcsolatos észrevételeimet.Természetesen nem az interneten talált leírásokból amelyek sok esetben megbízhatatlanok és tévesek.Nálunk Magyarországon sok vita van ,hogy e növény önporzós vagy idegen beporzású-e?A szakirodalom szerint önporzós és külső beporzást igénylő fajták is léteznek.Mivel az utóbbiról nincs tudomásom illetve senki még nem tudott felmutatni olyan példányokat amelyek  külső beporzást igényelnének ezért evvel a csoporttal nem is foglalkozom.Persze ettől függetlenül létezhetnek ilyen fajták de ezek számomra ismeretlenek.A kertemben lévő magról kelt Asiminák önporzósak, külső beporzást nem igényelnek.Számomra téves az a gondolkodás mód, hogy ecsettel kézi beporzást lehet alkalmazni. teljesen értelmetlen és felesleges.

Az Asimina trilobák április -májusban virágoznak.A virágzás elhúzódik, tehát nem egyszerre nyílnak.Az időjárás ilyenkor általában eléggé hűvös szokott lenni.Ettől függetlenül a bogarak látogatják. A virágok kellemetlen szaga miatt a méheknek nem vonzó.Az ágakon több estenként két méretű virág található. Nagyobb virágokban több petefészek van ezért fordul elő ,hogy ezekből több gyümölcs fejlődik.A kisebb virágokból  egy vagy két gyümölcs fejlődik.Előfordulhat, hogy a kisebb virágokat porzós virágoknak gondolják de ez nem így van.A beporzás csak akkor jön létre mikor a portokok és a petefészek érési ideje megegyezik.  Amikor ez nem egyszerre történik akkor fordul elő, hogy a pollen nem kompatibilis .Ilyen esetben kell a külső beporzás. Az önporzós növények esetében ez a probléma nem áll fenn.Az utóbbit igazolja, hogy a virágok bókolóak, lefelé csüngnek tehát a keresztbe porzás így lehetetlen.Könnyen ellenőrizhető mert a virágszirmok lehullása után láthatóvá válnak  a megkötött kis gyümölcsök.

Amennyiben nem kötött meg  az elnyílott virág  szárral együtt lepotyog.Mivel említettem, hogy egy virágban több petefészek van ezért a kötődés után 4-5 nap múlva megjelennek a kis gyümölcskezdemények melyek mint a mancsok szétnyílnak. Egyedül álló  fák esetében határozottan kijelenthető, hogy önporzás történt .1-2 cm-re növő kis gyümölcsök nagyon  sérülékenyek.Ilyenkor fordul elő, hogy szél vagy nagyobb vihar esetén szinte az egész évi termés lepotyog.A másik probléma általában ,hogy az ágvégeken fejlődnek a gyümölcsök és nem minden esetben neveli ki a 20-30 dkg-s gyümölcsöket.Ahhoz, hogy bő termésünk legyen nem tudunk semmit tenni se kerestbe porzással se ecseteléssel.Ahogy nő a fa egyre többet terem.Egy fa bőven elég egy családnak, főleg ha 6-7 m-re megnő.

Szólj hozzá!

Diospyros kaki-datolyaszilva pálinka főzés.

2015.01.19. 20:02 Zotya papa

A gondosan kitisztított és előkészített pálinkafőző berendezést össze állítom. Ami áll egy 30l-s üstből, 22-s páracsőből és egy 60 l-s hűtőből amik vörösrézből készültek.Ellenőrzöm a cefrét és ha túl sűrűnek találom az esetleges leégés veszélye miatt még vízzel felhígitom a kifőzés előtt.Én még két segédeszközt használok. Saválló 6-s gömbacél rácsot amelynek felfelé álló 20 cm körüli 8 villája van.Ebbe helyezek jutazsákot megfelelő méretben. Belemerem a cefrét amely átereszti a levet. A tüskék megtartják a zsákot amit visszahajtok addig ,hogy a szája a cefre alá kerüljön. Így biztos és tökéletes a forrás.Az üstbe helyezett  cefre  20-22 l.A jutazsák az üstben középen helyezkedik el a szája nyitott nem látszik ki a cefréből . A sűrű masszát megtartja.Tapasztalatom, hogy bármilyen gyümölcsből készült cefre így nem ég le. A főzést gázon végzem.Mikor az elő párlat megindul a réz elejét   ami  kb 1 dl kiöntöm.Ezt a mennyiséget könnyű ellenőrizni mert már  jelentkeznek utána az illatanyagok.A lepárlást addig folytatom míg a kifolyócső alá helyezett kanálban az alkohol  meggyullad. Amikor már nem ég vagy másodpecek alatt elalszik ilyenkor általában már megszüntetem a lepárlást.Semmi értelme tovább folytatni a kozma olajok és egyéb károsító anyagok belekerülése miatt.Én  nem szeretem azt ha az első lepárlás során az alszesz zavaros.20-22 l cefréből 3 l alszesz jön le.Ez a mennyiség gyümölcsfajtától függően változhat cukor vagy cukor nélkül.

Ezután következik a finomítás.17 l-s saválló üstben végzem.Vörösréz páracsővel és 50 l-s hűtővel.A folyamat lassú .Ugyanúgy eltávolítom a réz elejét és a végén a kanálban lévő alkohol ha már nem gyullad meg a lepárlást befejezem.Az így előállított tiszta datolyaszilva pálinka szeszfoka  70-78 fok amit desztillált vízzel 50 fokosra redukálok.3l alszesz lefőzése után 2,5,-2,6 l, 50 fokos pálinkát kapok.

Az általam főzött pálinkák a következők:datolyaszilva, indián banán, cseresznye, meggy, őszibarack, kajszibarack, mandarin, birs, szilva, mirabolán szilva,alma , kékfrankos , nashi körte , körte és füge.

A  pálinkát /mindegyik fajta/ aki megkóstolta mindenkinek ízlett.

Egy jól elkészített pálinka igazi hungarikum.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Diospyros kaki-datolyaszilva cefre és pálinka készítése.

2015.01.19. 19:08 Zotya papa

Nagyon sok kertbarátnál termőre fordultak a datolyaszilvafák.Eleinte a kevés termés termés nem okozott gondot de a későbbiekben már a sok gyümölcs felhasználása problémát jelenthet.Természetesen kétfelé kell választani a keményen édes és a fanyar csersavas gyümölcsök felhasználását.Az előbbiről már írtam itt a blogon .Ezzel nincs gond sokrétűen fel lehet használni.A csersavasnál  a feldolgozás már korlátozottabb. Friss fogyasztásra, aszalni és  pálinka készítésre alkalmas.

Cefre készítéshez és a pálinka főzéséhez szeretnék ötletet adni.Nálam a Costatából van a legtöbb így értelem szerűen a cefre is ebből készül.

Az ősszel leszedett és teljesen sárga gyümölcsöket beérlelem.Az érlelés addig tart míg a gyümölcsök opálosak de nem folyósak.Akkor állok neki mikor kellő mennyiségű gyümölcs összejött.A tisztára mosott elkészített edények 25 l-ek.Az alaposan megmosott gyümölcsöket sziromlevél nélkül /amit könnyedén ki lehet húzni a gyümölcsből/ kézzel összenyomkodom.A biztonságos erjedés miatt én 20 l-hez 1,5 kg cukrot adagolok, amiből szirupot készítek.Lehet, hogy most sokan felhúzzák a szemöldöküket a cukor miatt de én így készítem el.Mivel késő őszi hidegtűrő gyümölcsökről van szó ezért mindenképpen hidegtűrő fajélesztőt adok hozzá előírás szerint,továbbá pektin oldót.10-15 fok körül tartom.Az így nyert massza krémszerűen sűrű emiatt adok hozzá 2l vizet. Érdekes módon a gyümölcs massza forrás közben és után hajlamos az összetömörödésre. Szinte egyben összeáll ezért 3 naponta vagy hetente 1x meg kell keverni.Én a forrás ellenőrzésére kotyogót használok.A kiforrási időt sok tényező befolyásolja ezért nem is lehet pontosan meghatározni. A kotyogó a forrást és a leállást úgy is jelzi. Mikor a bunda megfordul kész a cefrénk.Ettől számítva 2 hétig még pihentetem és utána főzőm ki.

Szólj hozzá!

Magról nevelt Nashi körte

2014.01.26. 19:01 Zotya papa

6 évvel ezelőtt ültettem el az első Nashi körte magokat.Meglepetésre jó minőségű és ami nagyon fontos jó ízű gyümölcsöket tud nevelni.Talán kijelenthetem, hogy akár magnemes is lehetne.Elvétve találunk az ágakon 1-2  tüskét ami utalhat a vadra de ez nem zavaró.Azt nem jelenthetem ki, hogy önporzós mivel a környezetében több körte fajtából álló kordon található.Nagy dézsába ültetve a kemény teleken sincs takarva. Azóta nem lett átültetve ennek ellenére rendszeresen terem.A gyümölcsök kicsit kisebbek de ez betudható a dézsás nevelésnek.Az így felnevelt magoncokat  nemes oltócsappal beoltva akár duó körtét  is nevelhetünk.Magoncok nevelésekor vegyük figyelembe , hogy nem bizonyított az önporzás mert erről nincs tapasztalatom.

Előnyére válik, hogy a magoncok gyorsan növekednek, hamar termőre fordul és nagyon szép az őszi lombszíne. Szeretném ha mások is megpróbálnák és tapasztalataikat velem megosztanák.A boltban vásárolt érett Nashi körtéből kivett mag is megfelel ültetésre.

 

                                      nashi vödrös.jpg

 

                 Nashi vödrös őszi lombszíne.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Új alany választása

2014.01.26. 18:34 Zotya papa

Megoldás lehet.

Mivel a kordon nálam  sok gyümölcsöt terem ezt kihasználva a teljesen érett gyümölcsökből kiszedett magokat elültettem ősszel.Tavaszra szinte 100%-s kelés mellett csemetéket neveltem. Ezek a csemeték már a második év után tavasszal olthatóak  voltak.Egy pár növényt a kellőképpen előkészített csappal mindhárom fajtából beoltottam.

Az affinitás tökéletes.A növekedés egyenletes és folyamatos.Szinte a sors fintora volt, hogy  az egyik vadkörtére oltott  Nashi körtém/ Nijisseiki/ az előzőekben  említett okok miatt kipusztult.A vadkörtét kiástam .A talajt előkészítettem és a fiatal oltványt a helyére ültettem.Jók a tapasztalataim .Ugyan nem nőtt olyan gyorsan mint a vad körtére oltott. Az oltás helye tökéletes ,megegyezik az alany és a nemes rész vastagsága.Ez növekedés közben sem változott.A kiültetéstől számítva a második évben már egy-két virág volt az oltványon.5. évben már szépen termett. A gyümölcsök mérete és nagysága megegyezett a vad körtére oltottal.Mivel nem nő olyan intenzíven kevesebb metszést igényelt.Ami még nagyon fontos ,hogy az oltásnál nem reped a kéreg. Fagytűrése tökéletes.Hosszú távon így  biztonságosan nevelhető.2014 tavaszán valószínű két újabb kordonos Nashit kell kivágnom és újra cserélni.

Nem beszélve arról, hogy a hosszú éveken át kialakított szép kordon nevelését újra kell kezdeni.

                                

                                            Nashi 003.jpg

 

Szólj hozzá!