HTML

Fagytűrő kerti növények

Fagytűrő kerti növények

Címkék

Friss topikok

Naptár

szeptember 2019
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

Diospyros kaki-datolyaszilva pálinka főzés.

2015.01.19. 20:02 Zotya papa

A gondosan kitisztított és előkészített pálinkafőző berendezést össze állítom. Ami áll egy 30l-s üstből, 22-s páracsőből és egy 60 l-s hűtőből amik vörösrézből készültek.Ellenőrzöm a cefrét és ha túl sűrűnek találom az esetleges leégés veszélye miatt még vízzel felhígitom a kifőzés előtt.Én még két segédeszközt használok. Saválló 6-s gömbacél rácsot amelynek felfelé álló 20 cm körüli 8 villája van.Ebbe helyezek jutazsákot megfelelő méretben. Belemerem a cefrét amely átereszti a levet. A tüskék megtartják a zsákot amit visszahajtok addig ,hogy a szája a cefre alá kerüljön. Így biztos és tökéletes a forrás.Az üstbe helyezett  cefre  20-22 l.A jutazsák az üstben középen helyezkedik el a szája nyitott nem látszik ki a cefréből . A sűrű masszát megtartja.Tapasztalatom, hogy bármilyen gyümölcsből készült cefre így nem ég le. A főzést gázon végzem.Mikor az elő párlat megindul a réz elejét   ami  kb 1 dl kiöntöm.Ezt a mennyiséget könnyű ellenőrizni mert már  jelentkeznek utána az illatanyagok.A lepárlást addig folytatom míg a kifolyócső alá helyezett kanálban az alkohol  meggyullad. Amikor már nem ég vagy másodpecek alatt elalszik ilyenkor általában már megszüntetem a lepárlást.Semmi értelme tovább folytatni a kozma olajok és egyéb károsító anyagok belekerülése miatt.Én  nem szeretem azt ha az első lepárlás során az alszesz zavaros.20-22 l cefréből 3 l alszesz jön le.Ez a mennyiség gyümölcsfajtától függően változhat cukor vagy cukor nélkül.

Ezután következik a finomítás.17 l-s saválló üstben végzem.Vörösréz páracsővel és 50 l-s hűtővel.A folyamat lassú .Ugyanúgy eltávolítom a réz elejét és a végén a kanálban lévő alkohol ha már nem gyullad meg a lepárlást befejezem.Az így előállított tiszta datolyaszilva pálinka szeszfoka  70-78 fok amit desztillált vízzel 50 fokosra redukálok.3l alszesz lefőzése után 2,5,-2,6 l, 50 fokos pálinkát kapok.

Az általam főzött pálinkák a következők:datolyaszilva, indián banán, cseresznye, meggy, őszibarack, kajszibarack, mandarin, birs, szilva, mirabolán szilva,alma , kékfrankos , nashi körte , körte és füge.

A  pálinkát /mindegyik fajta/ aki megkóstolta mindenkinek ízlett.

Egy jól elkészített pálinka igazi hungarikum.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://novenykulonlegessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr977089561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.