HTML

Fagytűrő kerti növények

Fagytűrő kerti növények

Címkék

Friss topikok

Naptár

augusztus 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Asimina triloba,Paw-paw, ahogy én nevezem :Paw-banán.

2007.10.16. 19:15 Zotya papa

Bemutatom ezeket a növényeket, amelynek gyümölcsei  most érnek a kertemben.Ez a különleges teljesen téálló Észak-amerikai növénynek,3 példánya van, amelyeket a gyümölcsök íze,méretei, színe, levél nagysága   alapján külömböztetek meg.Szabályos ágrendszerű metszést nem igénylő fák, melyeknek dekoratív nagy levelük van.Virága bordós -barnás színű, csüngő, harangszerű, kemény állagú.Méreteik változóak.Ezek a növények önporzósak. Gyümölcse banánszerű, rugalmas.Éréskor tapintásra puhává válik, nagyon illatos lesz.Íze nagyon finom ,kissé fűszeres, semmiféle gyümölcshöz nem hasonlítható,igazi paw-banán íz.Állaga krémes.Benne nagy magok találhatóak/8-10/, a fürtök súlya elérheti az 1 kg-ot.A gyűmölcsök a fáról leesve nem sérülnek.Betegsége, kártevője nincs, permetézést nem igényel.Talajra nem kényes, szereti a vizet,idősebb korban sarjadzik, gyökérzete a  növény környezetét behálózza.Őszi lombszíne csodálatos aranysárga.A gyümölcsök finom íze, a fa igénytelensége ,dekorativ volta miatt jó lenne ha nálunk is meghonosodna.A növényeket NK- 1, NK-2 és Mangó változatnak neveztem el.

117 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://novenykulonlegessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr43198411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eTig 2008.02.04. 15:25:59

Szia Zotya papa!
Én is szert tettem két papaura ősszel Bene Lacitól, de úgy tudom, ezek tulajdonképpen a te növényeid sarjai.
Mindenkitől azt hallom, hoy elég kényes, nagyon lassan növő növény.
A te fáid milyen idősek, és kb. hány éves korukban kezdtek teremni?
Gratulálok a szép hobbidhoz, és az oldaladhoz.

Üdv!

Zotya papa 2008.02.04. 18:44:59

Üdvözöllek.
Ezek a paw-banánok egyáltalán nem kényesek, ami a legfontosabb ,tapasztalatom szerint még betegsége sincs.Azok a növények amelyeket beszereztél nem sarjak/ sarjról nagyon nehéz szaporítani, hosszú évek kellenek hozzá/hanem magoncok.A növekedése egyáltalán nem lassú a karógyökere miatt nem bírja a konténert és így nehéz felnevelni piacképes állapotig.A beszerzett növényeid 3 évesek, ha kiülteted az első év az mindig stagnál és utána erőteljesen megindul.3 évig neveltem konténerbe utána még 2 év és 5-6 éves korában esélye van termésre.Az én fáim 12 évesek.A kisebbik paw-banánom az idén 7. éves és tavaly termett először.Arról készült a fotó amin szüretelek.

eTig 2008.02.05. 15:14:34

Köszönöm a részletes választ!
Azt hiszem, akkor sajnos kicsit korán vásároltam be, mert építkezek, és még nem tudom a véglegesnek szánt helyükre tenni őket: jó munkáemberek biztosan végigsétálnának rajtuk.
Azt gondoltam, kapnak egy-egy hatalmas cserepet, és jövő tavasszal ültetek, de lehet, hogy akkor inkább "áttervezem", és a kert háborítatlan végébe kerülnek.

Híves Tamás 2008.02.23. 18:15:23

Üdvözlöm Zotya papa!
Szeretnék én is megpróbálkozni ezzel a különleges növénnyel, kérdésem:
- Mennyire bírja a gyenge minőségű homokos meszes talajt?
- Mennyire bírja a tűző napot, ezt olvastam, hogy főleg fiatal korban árnyékolni kell. Nálam alig van árnyék.
- Hol tudok növény szereni megbízható helyről, Budapest mellett Dunakeszin lakom.
- Mindegyik növény öntermékeny? Csak egy fára lenne helyen.
- Mi a különbség a fajták között?

Diospyrosom már van (costata) tavaly termett először pár szemet 3 évvel az oltvány ületetése után.

Köszönettel

Zotya papa 2008.02.24. 11:40:05

Üdvözöllek Tamás!
A paw-banán nem kényes.Én azt szoktam ajánlani,hogy ültetés előtt legalább 80 cm mély, nem túl nagy átmérőjű gödröt kell ásni,én oszlop furót használok.Ezt fel kell tölteni kerti földdel a hosszú karógyökér miatt, igy a talajod már nem lesz túl homokos és szépen fejlődik benne.Az általam nevelt fák önporzósak,egyenként is teremnek.Mivel diospyros costatád van ,lehet hogy Bene Lászlónál vásároltad? Nála kapható paw-banán is 3 fajta mindegyik jó mínőségű, ugyanaz ami nálam is terem.Tőlem származnak.A paw-banánok közt a kölömbség a gyümölcs nagyságában jelentkezik.Az igaz, hogy kis korban kicsit megégeti a nap, mert a levelek kihajtáskor lágyak
de ezt nem tudod kiküszöbölni.Csak ezstétikai hiba.

Tamás 2008.02.24. 22:17:05

Köszönöm a választ! Meg fogok vele próbálkozni. A Diospyrost Bene Lászlónál vásároltam. Sajnos oszlop furóm nincs, de a laza homokos tajaban könnyű ásni. Minden fának, bokornak jó nagy gödröt szoktam ásni. Így magnóliát is tudok nrevelni sikeresen.

Donkó Zoltán 2008.08.19. 17:28:47

Üdvözlet.
A nevem Donkó Zoltán
Én is hallottam a papauról,valahol azt olvastam hogy hazánkban is sikeresen termeszthető, de igényes. Úgy látom, a fórumot olvasgatva, hogy mégsem annyira.
Három kérdésem lenne a papauval kapcsolatban.
1. A meszes, kötött talajt, és a száraz meleg levegőt hogy bírja?
Én a Jászságban lakom ahol elég kötött a talaj, és elég száraz meleg a levegő.
2. Ha ezeket a növény mégis elviseli, hol tudnék egy termő példányát beszerezni??
Azt is olvastam róla, hogy nagyon finom termése van.
Azt szeretném kérdezni még, hogy mekkorák a termései és milyen a terméshozama??
Válaszokat előre is köszönöm!!
Üdvözlettel: Donkó Zoltán!

Zotya papa 2008.08.23. 10:14:28

Üdvözlöm.
Mivel kötött és meszes talajról írt, ajánlom ültetés előtt a talajt egy kicsit feljavítani,ültetés előtt legalább 60-70 cm mélyen akkora gödörbe amelybe még beletud állni.Ez elsősorban a leendő és növekedő hosszú karógyökér miatt kell.Az utóbbi években már az erős napsugár kissé megégeti a levelét ezért fiatal csemete korban árnyékolni kell.Konténert kevésbé bírja, ezért termő példányokat nem lehet előállítani.Terméshozama közepes, ezért ajánlatos kettőt ültetni belőle.Mivel ez a blog nem reklám célra készült beszerzésben nem tudok segíteni. Próbálkozzon a NET-en.Íze nagyon finom, különleges.

illés vica 2008.12.09. 23:41:56

üdvözöllek kiállitáson vettem csirimolyát nagyon finom tuszvalamit rola köszi vica

Zotya papa 2008.12.10. 18:58:51

Üdvözöllek!
Igen nekem is volt,két szép nagy példányom.Sajnos nem termettek de elég sokat tudok róluk, mert annak idején utánanéztem a róla szóló leírásoknak.
Amit most írok saját tapasztalat.A megvásárolt gyümölcsöt utóérleled,akkor a legfinomabb.A gyümölcsben lévő magokat tisztítás után nylon zacskóba majd a hűtőbe teszed. Arra kell ügyelni ne száradjanak ki de időnként ellenőrizni kell nehogy bepenészedjenek. Tavasszal ez lehet már március eleje is jó minőségű laza talajba ülteted.Sokáig kel ki ,akár lehet 2 hónap is de nem mindegyik mag fog kikelni.Az annoafélék családjába tartozik.Téli teleltetéskor akár a lombozat felét is elvesztheti de ez csak esztétikai probléma, viszont jól bírja akár a O -fokos hőmérsékletet is.0,+5+6 oC-os télikertbe kiváló.Évek alatt erős dézsás növényt kell nevelni ahhoz, hogy a 20 dkg körüli gyümölcsöket az ágrendszere elbirja.Élőhelyein gyümölcsének súlya a néhány dkg-tól , 2 kg súlyú is lehet.Amit én ültetem el magot, maga a gyümölcs 40 dkg-os volt.Leírások szerint 3-4 év után is teremhet/magoncok/nálam másfél m-esek voltak 4 évesek és még mindig nem teremtek.Így dézsában tartva valószínű, hogy termőre fordulása hosszabb lehet.Fiatal korban vízigényes.2007-ben Spanyolországból hoztak nekem gyümölcsöt , zöldszínű szivhez hasonló alakú.Jelenleg megint van 2 csemetém/nem minden magot ültettem el/,remélem sikerrel járok . Gyümölcse nagyon finom ,igazi exoticus íz.Arra vigyázz a magok mérgezőek.

Laner 2009.01.25. 22:36:44

Üdv!
Én salgótarjánban lakom!
Engem is érdekelne egy ilyen növény. Tudnál adni egy címet ahol kaphatnék információt arról mien árban tudnék hozzájutni? És meik fajta az a 3ból ameiken a gyümölcs a legjobb. Vagy miben mások a termések?A kertünk nagy és vannak kihasználatlan helyek,, a talaj még elég jól ásható mert jópár éve kukoricás volt az egész! Nálam szerintem megfelelne a talaj.. Kissé agyagos. Viszont a talajban van víz bőven..(de nem túlzottan sok) nyáron nem annyira de amikor tavasszal olvadás van akkor a kút eléri a talajszint körüli magasságot.. az érdekelne még hogy birja a kissé vizes talajt? És mi a jobb ha napos vagy ha félárnyékos helyre ültetem?

Elérhetőséget a növény beszerzésről írhat e-mail.ra is: lanerhaver@citromail.hu

Köszönettel:
Langár Dávid

Zotya papa 2009.01.27. 19:43:08

@Laner: Dávid a-email-ben válaszoltam.Köszi, hogy elküdted a címed.

ribairobi 2009.02.27. 12:59:55

Sziasztok


Zotya papa , engem is érdekelne a paw paw beszerzési helye? esetleg magot tud valaki küldeni? emailcimem : ribairobikukacgmailpontcom

elöre is köszönöm a segitséget
üdv

Zotya papa 2009.02.28. 19:57:10

@ribairobi: emailedre küldtem a választ.

Csabi 2 2009.03.04. 19:22:58

Szia Zotya papa!Engem is a paw paw beszerzési helye érdekelne.Aki tud nekem küldene magot?Az e-mail címem:szollosi80@freemail.hu
Előre is köszönöm!
u.i.:milyen egyéb fagyálló növényt tudnál még ajánlani?

Donkó Zoltán 2009.03.07. 13:22:51

Sziasztok

Szia Zotya papa!
A paw paw mag engem is érdekelne.
Aki tud küldene magot, vagy tudnál beszerzési helyet nekem mondani??
Email: donko.zoltan@freemail.hu
Előre is köszönöm!
Ja még valami.
Az interneten azt olvastam, hogy a papaunak savanyú föld kell! Ez igaz?
A válaszod előre is kösz.

Zotya papa 2009.03.08. 09:32:47

@Donkó Zoltán: email ment.A paw-banán az ország bármely területére ültethető. Nem kell neki savanyú talaj.Ha túl agyagos a talaj, tőzeggel és homokkal kicsit fel kell javítani.Aztán nincs vele gond.

Vincze Viktória 2009.03.29. 21:50:41

Szia Zotya papa!
A paw- banánról szeretnék érdeklődni, hogy magról is lehet ültetni vagy azt később be kell oltani?
Hol tudnék tövet vásárolni?
Azt olvastam hogy párban kell ültetni ez igaz?
Válaszod előre is köszönöm.
Email: viki.vincze@freemail.hu

majorita 2009.03.31. 13:55:00

Kedves Zotya papa!

Engem datolyaszilva és paw banán is érdekelne.
Kérlek, írd meg, hol, milyen fajtát tudnék vásárolni.
Datolyaszilvában az un. Athénen kívül más típust is ismersz ízre, tulajdonságra vonatkozóan?
A 3 féle paw banán ízében tényleg nincs különbség, csak a méretében? Mégis, ha a helyhiány miatt választanom kell, melyiket ajánlanád?
Köszönöm válaszodat előre is!
Email címem: majorita63@gmail.com

acerrubra 2009.06.21. 02:06:38

Üdvözlöm!
Nagyon érdekelnek a Magyarországon még újnak számító (vagy csak elfelejtett) fagyálló gyümölcstermő fajok. Már sikerült szereznem 4 féle datolyaszilvát,4 féle fügét, 3 féle kiwit (ezek közül a legtöbb már nálam telelt át)jujubát, valamint aroniát és húsos somot. Most éppen fekete eperfára és fanyarkára vadászok. Idén sikerült 2 paw-paw banánt is szereznem, de sajnos az egyik fajtáját nem ismerem, a másikat(Improvited) csúnya baleset érte, letört a teteje, pont a levelei alatt. Ön szerint túlélheti? Igazából még érdekelne több is a banánból. Esetleg magot vásárolhatnék Öntől? Tényleg annyira finom? Esetleg milyen más, télálló új fajokat ajánlana? Válaszát előre is köszönöm!
E-mail címem: calla@citromail.hu

Zotya papa 2009.06.21. 10:25:18

@acerrubra: Üdvözlöm!
Köszönöm, hogy megtisztelt kérdéseivel.Paw-banánja bíztosan kifog hajtani.Az improvited szó nem fajtát takar, hanem jó mínőségő fajtákból szelektált növényt.A másik paw-banánja is jó fajta lehet,sejtem kitől vásárolta:). Ízére is rákérdezett, valóban nagyon finom, illatos ,aromás gyümölcs.A nálam termett gyümölcsök magjait saját célra használom fel.
Új gyümölcstermők párat felsorolok:nashi körte, mézbogyó,mazsolafa-hovenia dulcis,sisandra,goji-bogyó,fanyarkának több változata van,gránátalma,olajfa,jujubáknak több változata:körte,alma, hosszúkás és gömbölyű gyümölcsű.Én is kotorászok az interneten, főleg külföldi oldalakat,próbálkozni kell, nehéz tanácsot adni.

acerrubra 2009.06.22. 14:28:27

Köszönöm, de számomra a megtiszteltetés:) Valóban úgy sejtem, hogy jófajta a másik banánom is, kis nyomozás (és szerencse) után valószinűsíthető, hogy akitől vásároltam, az Bene Lászlótól vette, és azt hiszem, felesleges ezt a vonalat folytatnom:) De kb 20% esélye van, hogy tévedek. Mézbogyóm és gránátalám már van, de a mazsolafa nagyon érdekesnek tűnik, bár eddig nem találtam itthon növényt, de talán magot tudok szerezni. Mégegyszer nagyon köszönöm!!!

szabó zsuzsanna 2009.06.23. 16:12:21

szia Zotya papa érdekelne a Paw Paw banán, csirimoja tudnál segiteni ? Neked nincs,hol lehet beszerezni kettő nővény kell belőle? vagy van őntermékeny is. Kőszi E-mail:szabo.zsuzsanna8@freemail.hu

szabó zsuzsanna 2009.06.24. 21:03:34

Szia Zotya papa nem kaptam meg az űzenetet a szabo rővid oval légyszives kűld el ujra. Köszünöm Zsuzsa

Vincze Viktória 2009.08.17. 21:44:51

Kedves Zotya papa!
A mézbogyóról szeretném kérdezni, hogy milyen földet szeret van különösebb igénye?
Mitől feketedhet a levele. A mini kivinek mitől söndörödik össze a levele. Ha tudsz kérlek segíts.
Válaszodat előre is köszönöm:Vincze Viktória
viki.vincze@freemail.hu

Zotya papa 2009.08.23. 11:01:47

@Vincze Viktória:
Kedves Viktória!
Enézésedet kérem a kicsit megkésett válaszért.
A mézbogyó évente 2x hajt ki,1x tavasszal 1x nyár elején.A második kihajtás után gyakorlatilag nem növekszik tovább és elég korán ,augusztus végén szeptember elején már levelei kezdenek sárgulni.Elég korán betelel. Talajra nem kényes, gyakorlatilag bármilyen talajon nevelhető.Az öntözést meghálálja de azért túlöntözni sem kell.Szerintem nem lesz gond a mézbogyóval, a fiatal növény először nehezebbben indul el.150cm-re nől kb.ehhez jó pár évnek el kell telni.A száradó levelek nálam is jelentkeznek és feketés színük van de ez nem baj.Tavasszal szépen megújul. A kiviről írd meg milyen a talaja , milyen körülmények között van tartva és arról majd akkor többet tudok mondani.Köszönöm, hogy kérdéseddel megtiszteltél.
Üdvözöllek

sysy2004új 2009.12.01. 18:55:12

Kedves Zotya papa!

Engem az a bizonyos sivatagi fűz érdekelne.
Meg van még? Van valami ötlete, hogy én hogyan juthatnék hozzá?
Üdvözlettel: SYSY

Zotya papa 2009.12.02. 18:34:18

@sysy2004új: Kedves Sysy!
Természetesen megvan mindkettő.Szépen virágoztak.
Nálunk kereskedelmi forgalomba nem kapható. Én is Amerikából rendeltem a magot. Körül kell nézni a Net-en.
Üdvözlettel

robcsibácsi 2010.01.26. 13:16:03

Hello Zotya papa Elültethetem-e már a paw paw magokat?-90 napja vannak a hűtőben. Üdv Robi.

Zotya papa 2010.01.27. 19:16:29

@robcsibácsi: Üdvözöllek!
Remélem a magjaid légmentesen levannak zárva, mert különben annyi neki.A hűtőben tartott magoknak a hűtőben lévő hőmérséklet nem igazi hideghatás.El kell nedves földbe rétezgezni és igazi hideghatásnak kitenni.Fűtetlen garázs, üvegház stb ahol mínuszok vannak.Március végén ráérsz kiszedni és végleges helyére cserépbe vagy konténerbe ültetni.Nálam a magok bevannak rétegezve , a földje, gyakorlatilag átvan fagyva.Csírázáshoz legalább +25 fok kell, nem késtél el az ültetéssel.

Marika51 2010.05.24. 18:21:26

Szia Zotya papa!
Egy fórumtárstól kaptam paw paw magokat.3 hónapig voltak a hűtőben.Január végén ültettem cserépbe őket.2 magból most kel ki a növényke.Mi a teendőm velük a továbbiakban.Meddig tarthatom cserépbe őket?Válaszod várom.Üdvözlettel Marika51

szabó zsuzsanna 2010.05.25. 09:20:51

Szia Zotya papa, a mézbogyóm tele volt kis kék fél cm -es gyümölcsökkel,most egy szem sincs rajta, befolyásolhatta a szélvihar,eső jég eső? Nem hiszem el hogy mindegyik gyümölcstermőm ki szúr velem. A Csokolatinó kaki, 4hajtást hoz az oltás fölött,kb 30cm hagyjam őket meg mind? Két Paw banánom van nagyon szépen kihajtottak,nagy zöld levelei vannak de sajnos kicsik 20cm a földtől.Szerinted hagyhatom kint a földben? Köszi előre is a válaszod.Üdv.Zsuzsa

Zotya papa 2010.05.28. 10:12:31

@Marika51: Kedves Marika!
Nem tudom mekkora a cserép nagysága. Általában 20 cm-es/minimum/ konténerekbe szoktam ültetni a magokat.1 éveg tartom benn. A következő tavasszal kihajtás előtt szoktam átültetni.Ha ennél kisebb a cserép a növényed nem nagyon fog fejlődni mivel karógyökeret nevel és ha eléri a cserép alját ,növekedése leáll.Ha az idén 10 cm-re megnől akkor az jó. Növekedés közben átültetni nem szabad.

Zotya papa 2010.05.28. 10:21:08

@szabó zsuzsanna: Kedves Zsuzsa!
A paw-banánnal kezdem, ha szép nagyok a levelei ,egészséges nem kell bolygatni.
A mézbogyó beérés után magától is lehullik . Bíztosan a szél és az eső leverte nem vetted észre.
Chokolatinónál gyakorlatilag új növényt kell nevelned. Mielőtt levágod az elfagyott részt olyan magasságban vágd le, hogy a friss hajtást hozzá tudd kötni, így nem kell karózni.Egyet hagyjál meg / a legmagasabbat/a többieket pedig bíztonsági szempontból felezd meg, hogy legyen tartalékod ha bármi történne. Azt majd ráérsz jövőre levágni.

Marika51 2010.05.28. 19:34:11

@Zotya papa:
Köszönöm a válaszod.Sajnos nagyon kis cserépbe vannak a magok.Most szétvágtam a cserepeket,és a növény bolygatása nélkül,nagyobb edénybe raktam őket.Remélem szerencsém lesz,és megmarad belőlük legalább kettő.

Zotya papa 2010.05.28. 20:11:06

@Marika51: Kockázatos volt. Ügyes voltál. Így őszig sokat fog nőni. Remélem jó fajta és sok örömöd lesz benne.

Padda 2010.08.28. 19:33:50

Szia Zotya papa!
Hosszas keresés után végre sikerült hozzájutnom egy paw banánhoz. Kiástam egy nagy mély gödröt a talajt feljavítottam, az a kérdésem, hogy ilyenkor kiültethető már a növény?
Üdv:Zoltán

Zotya papa 2010.08.29. 10:06:30

Üdvözöllek Padda!
Általában 60-70 cm-es növények kiültetése már biztonságos.Ennél kisebb növényeket érdemes takarni az első évben. Ha rám hallgatsz kora tavasszal kihajtás előtt a kemény fagyok elmúltával és ha a föld engedi ültesd ki.Mivel elég drága növény és már az idén nem nől nagyobbra ne kockáztass!Olyan helyen tárold ahol -1-2 fokot azért kap a növény de a cserép vagy a konténer kőkeményre nem fagy át.Nagyon fontos, öntözni kell télen is de ritkán a földje ne száradjon ki.Ezt mindig ellenőrizd.Az nagyon jó ha a talajt előkészítetted legalább tavaszig egy kicsit beáll.vigyázz arra, hogy kiültetéskor a földlabdája ne essen szét.
Sok sikert

Padda 2010.08.29. 13:19:58

@Zotya papa: Köszönöm a választ!
Akkor még egy darabig vigyázok rá.
Üdv: Zoltán

Miklós91 2010.10.22. 00:11:49

Üdv. Zotya papa !

Pawpaw lelőhelyet keresek,kérlek segíts !
E-mail címem : szmkls@gmail.com
5 éves kumkvat magoncom van,még nem termett,szerinted mi várható tőle?
Előre is köszönöm
Tisztelettel : Miklós91

Zotya papa 2010.10.24. 10:24:47

Üdvözöllek!
A blog első lapján megtatálod a forrást.A citrus félék magoncai hosszú idő után fordulnak termőre./lehet 10 év is/Nem tudom, hogy nem kellene-e átoltani vagy szemezni.Nem biztos, hogy jó mínőségű és nagyságú gyümölcsöt fog teremni a magonc.Ami magról biztos /nem szükséges oltani/az a narancs.Ebben az esetben is hosszú a termőre fordulás idő.Nekem is hosszú ideig volt kumqatom, narancs alanyra lett oltva,nem győztem a cserepeket cserélni,/a növény átültetése miatt/ennek ellenére leállt a virágzása ,elajándékoztam.15 évig folyamatosan termett.

lacika02 2010.12.08. 00:27:14

Szia Zotya Papa,
kitől lehet Wels fajtát szerezni?
Köszi szépen!

Zotya papa 2010.12.10. 18:59:42

Szia!
Mivel egyes asimiákat oltanak, így a Welset is.Bene Lászlónál érdeklődj, időnként van nála.

Timcsili 2011.01.24. 21:11:36

Üdvözöllek Zotya papa!

Megrendeltem életem első Paw banánját és nagyon izgatott vagyok! Imádom a növényeket, de eddig nem volt lehetőségem és helyem ahol foglalkozhatnék velük. Szeretném megkérdezni, hogy mi az amire nagyon figyeljek, amikor megérkezik ill. mikor ültethetem ki a végleges helyére (teljesen télálló, ugye?). Légyszives segits nekem, mert nagyon szeretném, ha nem pusztulna el. Végig olvastam a válaszaidat, minden érdekel ami a evvel a növénnyel kapcsolatos. Nagyon köszönöm, ha válaszolsz.
Timcsi

Zotya papa 2011.01.26. 18:17:58

Kedves Timcsili!

Megtiszteltél kérdéseddel.Lapozz vissza blogon /ne a kommetekbe/2010.02.15-ig.Részletesen leírtam a paw-banán ültetését.Remélem jó fajtához jutottál.Ahhoz, hogy kiültesd 50-60 cm magasságig kell megnőnie,természetesen konténerben.A kiültetés mindig kora tavasszal történjen ha az idő engedi akár február is lehet.Kiültetésig ne tartsd meleg helyen. Meglehet kockáztatni most tavasszal is a növényed legalább 25-30 cm-s. Majd meglátod.
Sok sikert!

lacika02 2011.04.20. 11:38:55

Szia Zotya Papa!
Hogy vagy? Biztos nagyon jól, itt a tavasz, virágoznak a növények:) Kihajtott az Asiminám amit a Bene Lacitól hoztam, persze még épp csak és a növi is csak kb 15 cm, van egy másik is egy másik forrásból az kb két héttel később pattant ki. Azt szeretném kérdezni hogy szerinted még ki ültethetem őket? Nem szeretném sanyargatni abban a kicsi konténerben, viszont a helyem csak most lett kész!
Köszi szépen, igazi kertbarát vagy!
Remélem egyszer meglátogathatlak Nagykanizsán, a titkos fejlesztő laborodban:))

Zotya papa 2011.04.24. 09:24:14

@lacika02: Üdvözöllek!
Köszönöm szépen jól vagyok. Az asimiákat ki kéne ültetni. Itt a blogon megtalálod az asimina ültetését e szerint csináld.Ez az időpont a legmegfelelőbb. Szokja meg a napot.Tudod kicsit érzékeny rá. Nahát azért a titkos labor:))Sok sikert és köszönöm a kedves szavakat.Ha a növényed jól érzi magát akkor hamar megindul és szép nagy leveleket nevel.

Sonicx 2011.05.04. 15:57:02

Kedves Zotya papa!

Kedves édesanyámat is érdekelné a pawpaw banán, de ő nem a digitális világ szülötte, azért írok én Önnek. Érdeklődni szeretnék, hogy milyen áron illetve milyen formában lehetne hozzájutni a növényhez? Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel:

Őri Tibor
ori.tibor@yahoo.com

Zotya papa 2011.05.04. 19:14:07

@Sonicx: eamail-t fogok küldeni.

Timcsili 2011.05.04. 19:46:59

Szia Zotya papa!

Végre megérkezett a Paw banánom, amiről már korábban írtam neked. Picit megrémültem a "vékonyka kis bot" láttán, de remélem, hogy így is kell kinéznie :) A növényke 30 cm, de a végén kb. 5 cm rész nem él már és csak egy pici rügyet látok a tövénél. Szerinted van esélye? A másik kérdésem az lenne, hogy kiültethetem-e ilyen állapotban vagy még egy évig maradjon a cserépben amiben kaptam?
Válaszodat köszönöm. Timcsi

Zotya papa 2011.05.04. 20:55:24

@Timcsili: Kedves Timcsi!
Nem értem, hogy ezt a növényt hol tartották és tárolták eddig.Leghidegebb körülmények között is 2-3 leveles állapotban kéne lennie.Mivel rügyet látsz rajt és nem hajt ,óvatosan nézd meg van-e gyökere.Egy 30 cm-s növénynek a cserép alján körkörösen gyökereknek kell lenni.Tenyeredbe fordítsd a növényt lefelé ujjad közé a szárával és a cserepet húzd felfelé így meglátod a gyökerét.Ha bokros gyökeret találsz kifog hajtani. Egyenlőre ne ültesd ki. ha így van ne félj nem fog tönkremenni.

Timcsili 2011.05.04. 21:44:20

@Zotya papa: Szia Zotya papa! Köszönöm a választ. Huhhh, megnéztem és az oldalán nincs, de az alján vannak vékonyka gyökerek.
Megirtom az e-mailem, légyszíves ird meg a tiéd, szeretnék pér dolgot mondani privibe.
Köszönöm. dtimcsike17@gmail.com

HTibó 2011.12.27. 21:31:55

Szia Zotya papa!
Érdeklődni szeretnék, hogy van-e eladó paw-paw magod, mert érdekelne ez a gyümölcs. Ha van hogyan tudnék tőled vásárolni. Segítségedet előre is köszönöm.
Üdv Tibor

Zotya papa 2011.12.30. 21:32:23

@HTibó: Üdvözöllek!
Írd meg emailben mennyi kell. 3 fajta van,Nk 1-s, Nk 2-s és mangó változat.Az előbbi kettő saját elnevezés.Emailem:forgozoli@freemail.hu

RIFAA 2012.03.14. 22:37:49

Szia Zotya Papa!

Én is szeretnék paw banánt. Hol kapható?

E-mail címem: retkesi@gmail.com

Előre is köszi!

Üdv: R. Illés

hobbykertesz43 2012.04.01. 16:24:32

Szia!
Szeretnék érdeklődni, hogy nálad tudnék vásárolni paw banánt?
Köszönettel fáradozásodért:
S. Mihály
email.: hobbykertesz43@citromail.hu

Marcsy57 2012.04.01. 17:54:04

Kedves Zotya papa, érdeklődéssel olvastam a blogodat és a hozzászólásaidat az index topikokban. Konkrétan füge fajták után kutakodtam, de leragadtam az egzotikus és a fagytűrő részeknél, így kerültem hozzád és a paw banánhoz. Nagyon különleges lehet az olvasottak alapján. Én is azt kérdeném, hogy tőled tudnék-e vásárolni ilyen fácskát? Válaszod előre is köszönöm. E-mailom: karika57@citromail.hu. További kellemes napot!

Üdv. Mária

thomass 2012.04.01. 22:46:28

Kedves Zotya papa, engem is nagyon érdekelne a paw paw banán. Ha vásárolhatnék nálad, azt megköszönném! Kérlek, írj!
Köszönöm!:
thomass@vipmail.hu

ádimádi 2012.04.02. 20:03:09

Tisztelt Zotya papa!
Látom többek érdeklődését is felkeltette az indián banán. Én most olvastam róla az Önről szóló cikk alapján nagyon megtetszett.
Most kezdem az kertem kialakítását és szeretnék bele valami különlegeset. Lakóhelyemen körbe telefonáltam nem tudják honnan tudnék ilyen gyümölcsre szert tenni. Ha tudna segíteni nagyon megköszönném. E-mail címem meszics@freemail.hu.

Vroni3 2012.04.14. 00:32:30

Kedves Zotya Papa!
Imádtam az Önről és kertjéről megjelent cikket. Most kezdtük el a kertünk kialakítását és "benépesítését", így a cikk épp jókor jött. Nekem is felkeltette az érdeklődésem ez a gyümölcsfa. Szeretnék én is a fentiekhez csatlakozni kérdéseimmel: Hol tudok a növényre szert tenni? (Én nem szeretnék magokat;-() Tudna esetleg nekem is egy rövid tájékoztatót elküldeni a fa neveléséről?
E-mail: mronika@hotmail.com
Segítségét nagyon szépen köszönöm!
Üdvözlettel
Veronika

Zotya papa 2012.04.14. 19:34:32

Kedves Veronika!

Nem foglalkozom helybeni eladással és postázással. Emailt küldtem.

ildiko26 2012.04.20. 21:07:30

Kedves Zotya papa,szeretnék beszerezni kettő darab pawpaw banán fát,tudna ebben nekem segitenni?Vagy esetlek valakit ajánlani akitöl tudnék vasárolni?Előre is köszönöm,e-mail cimem:dobo_ildiko@freemail.hu.

Ildikó22 2012.04.21. 12:40:58

Kedves Zotya Papa!

A pawpawom kb 70 cm-es volt és szép formás, de a kutyusunk beszökött télen a kertbe és 10 cm-re "visszavágta". Van remény, hogy olyan lentről kifakadjon? Úgy látom, hogy éldegél még a csonk, de fakadni nem látom. Lehet még ebből valami?
Ha magot vetek, az mikor fordulhat termőre, 6-7 év?
Köszönöm a segítséget előre is.

mmejkli 2012.04.21. 21:00:39

Kedves Zotya papa!Az anyukámat szeretném meglepni paw paw banán csemetével,mivel nagyon szereti különleges növényeket és már régóta tervezgeti,hogy vásárolna belőle .Tudnál nekem segíteni?
Köszönöm:Marcsi
mmejkli@freemail.hu

Zotya papa 2012.04.22. 09:28:28

@Ildikó22:
Üdvözöletem!

Nem kell aggódni a növény ki fog hajtani de lassan.Előfordul, hogy bokrosodik és ebből kell kiválasztani majd a legerősebb hajtást.A többit vissza kell csípni.A magoncok 5. év körül teremnek.

Zotya papa 2012.04.22. 09:29:47

@mmejkli:
Üdvözöllek!
Emailt küldtem.

Ildikó22 2012.04.24. 19:39:40

Kedves Zotya Papa!

Először is köszönöm a válaszod. Már látom, hogy 3 hlyen hajt a Paw.
Tudnál-e segíteni, hogy az ötlevelű akábeám miért nem term? az utóbbi években dugig van virágokkal (termős, porzós), de nem marad belőle semmi.
Ugyanez a helyzet a nashi körtével is, már több virágot nem lehetne rátenni. Itt azért van egy sejtésem, hogy másik fajta körtét igényelne, vagy tévedek?
Köszönöm előre is a segítséget.

Zotya papa 2012.04.25. 09:33:58

@Ildikó22:
Üdvözöllek!
Az akebiád miért nem terem azt nem tudom ez számomra is talány.Mekkora felületre futtatod?Lehet, hogy a csavarodó vesszők még gyengék és nem emiatt nem neveli ki a gyümölcsöket. Milyen idős a növényed?
Nem tápoldatozod mikor virágzik?
A Nashi körtéhez meg porzó kell.Nem tudom milyen fajtád van. A Hosui a Nijisseikivel van párban.
A Hosui a Kosuival.Porozhatja még a vele egyidőben virágzó körte pl a Vilmos.

Ildikó22 2012.04.25. 10:33:46

@Zotya papa:
Köszönöm a segítséget, akkor párját is telepítek a körtének.
Az akábeám 6 éves, legalább 4 métererre felcsavarodott. Több futási lehetőséget biztosítottunk számára, valamelyest pergola szerűen. A szárai többségében ujjnyi vastagok és szép dús. Adtam neki folyamatosan a tápot, de ezek szerint keveset, pedig mindig dugig van virágokkal. Idén jó sok marhatrágyát kapott és természetesen sok állott és esővizet. Ilyenkor gyönyörű a tengernyi virágaival.

Sammu 2012.04.25. 15:50:22

Tisztelt Zotya papa, szeretnék vásárolni pawpaw banán fát, tudna ebben nekem segitenni? Vagy esetlek valakit ajánlani, akitöl tudnék vasárolni? Előre is köszönöm, e-mail cimem: basaraya@gmail.com

Zotya papa 2012.04.26. 09:11:01

@Ildikó22:
Az Akebiát elláttad minden jóval.Miért nem kötődik nem tudom az okát.Virágzás alatt ne tápoldatozd.

Ildikó22 2012.04.26. 10:24:45

@Zotya papa:
Üdvözlöm!
Köszönöm az eddigi segítséget. Idén hátha több szerencsém lesz vele.
További szép napot kívánok!

Ildikó22 2012.04.26. 10:34:21

Kedves Zotya Papa!
Szeretném megkérdezni, hogy az öntermékeny kivit lehet-e vesszőről szaporítani, mert a minikivikkel sikerült, de a normál kivivel mindig kudarcot vallok. Ha igen, akkor mikor és hogy lehetne, mi a technológia?
rigone22@t-online.hu

Ildikó22 2012.04.26. 10:42:08

Kedves Zotya Papa!
Az ananász nálunk is terem megfelelő gondozással? Amikor veszek, sajnálom kidobni és általában meg is maradnak, szépen fejlődnek, de egyszer jó lenne gyönyörködni egy saját termésben. Keresgettem a neten, de válaszra nem leltem. Ha tudna tanácsot adni, akkor azt is kipróbálnám. Minden ilyen különleges termő növény érdekel.
Üdvözlettel: Ildikó (rigone22@t-online.hu)

Zotya papa 2012.05.01. 15:10:29

@Ildikó22:
Kedves Ildikó!
A kivi sikeres termesztése című topikba talán többet tudnak segíteni mint én, mivel ebből a fajtából nincs növényem.

Az ananászt aránylag könnyű szaporítani.Megfelelő ép rozettával rendelkező gyümölcsről.Általában gond a téli teleltetéssel/ 18-20 fok/ és a túlöntözéssel van.Terem de a gyümölcs nem lesz akkora mint a bolti.Egy barátomnak volt termő ananásza tőle van az info.

pirrmurr 2012.05.03. 14:46:07

Kedves Zotya papa, nagyon szeretnék paw paw banán csemetét! Legyen kedves tájékoztatni a lehetőségekről. Nagyon köszönöm!

Zotya papa 2012.05.04. 12:30:34

@pirrmurr:
Üdvözletem!

Nem postázok és nem is foglalkozom helybeni eladással.Augusztus 20. után viszi el tőlem a növényeket a Sieberz kft ,Gödöllőre ott érdeklődjön.

brigi26 2012.05.05. 20:12:46

Tisztelt Zotya papa!
Szeretnék pawpaw banánfát és amerikai hópehelyfát.
Hogyan lehet vásárolni?
Köszönöm
Brigitta

ildiko26 2012.05.05. 20:59:29

@Zotya papa: Szia,sajnos nem kapam meg az e-mailt,megtennéd hogy elküldöd még egyszer?Köszönöm szépen!e-mail cimeme:dobo_ildiko@freemail.hu

Zotya papa 2012.05.06. 09:35:25

@brigi26:
Kedves Brigi!

Én helyben nem árusítok növényeket és nem is postázok.A paw-banánt augusztus 20. után viszi el tőlem a Sieberz ott kell érdeklődni.Hópehelyfa magja egyenlőre nem kel ki nem tudom, hogy csíraképes-e?Erre viszont ha ki is kel legalább 2 évet kell várni.
Tisztelettel
Zoltán

Eszter 2013.04.15. 13:51:23

Kedves Zotya papa!

A kerted csodálatos, és sokat tanulok belőle, bátorságot is ad.
Nem rég lett elültetve a Szibériai mézbogyó bokrom. Még sárgás a levele, emiatt picit aggódok. A virágait, eldobálta, ez nem aggaszt... Közelébe ültetett egresek viszont élnek és virulnak.
Homoktövisekből mind a 2 felének virágoznia kell??? Mert úgy vettem, hogy 1 hímivarú, és 2 nő legyen. Virágoznak veszettül, a szélben bízok :)
Paw banán fát is szeretnék.
Hiába vagyok falusi, nem tudom milyen a kertünkben a föld. Paprika, paradicsom megterem benne. Tavaly 3 fajta tomato is jól érezte magát...
Tudnál a vásárlásban segíteni?
zseszt@citromail.hu

Köszönöm a sok segítséget!

Eszter

Zotya papa 2013.04.16. 09:12:40

@Eszter:
Kedves Eszter!

Arra ügyelj, hogy a Mézbogyó fölött és körülötte ne legyenek nagyobb növények amik elnyomhatják és zavarhatják a növekedésbe.
Homoktövis jó lett választva.Nem tudom milyen távra ültetted őket. Arra számíts, hogy idővel 2-3 m-s bokor lesz belőle és nagyon tarackol.Hely bőven kell nekik.Nekem is volt kettő egy nagy vihar az egyiket tőből kicsavarta. Kis fává voltak nevelne. Csak a termő maradt meg azt is félig kidöntötte.Sajnos már nincsenek meg csak két sarjról kihajtott csemete cserépben tartaléknak.Virágoznak és terem is.
Az Indián banán biztosan megmarad nálad csak a talajt kell jól előkészíteni. Ősszel visz el a Sieberz tőlem.Akkor kellene majd ott érdeklődnöd.Én nem postázok és helyben nem is adok el növényeket.
Örülök, hogy segítséget nyújt blogom és köszönöm a kedves szavakat:)
Üdvözlettel

Eszter 2013.04.16. 12:39:38

Köszönöm a válaszod. :)
A Mézbogyót jobban megvizsgáltam, és friss hajtásokkal gazdagítja a kertet. Mellette csak egy oszlop van. Mivel a kert szélére került, így fölötte nincs semmi, mellette pedig paprika, és virág lesz. Lehet rendszeresen kapni fog vizet is :)
Homoktövisek háromszöget zárnak be a kert egyik sarkába. Kb 1-1,5 m-es távolságban vannak egymástól. Szomszédja az apró fokhagyma, és a főznivaló tök. Szél, és nap rendesen éri.
Akkor őszig csak tanulmányozok, és tervezgetek. Köszönöm a sok segítséget! :)

jacky87 2013.05.12. 19:30:29

Üdvözletem!
Nagyon szeretnék ilyen fát nevelni, kaphatnék egy kis segítséget a beszerzésével kapcsolatban? Bármilyen tanácsot szívesen fogadok!
Az ossian87@gmail.com az email címem. Előre is köszönöm!

Üdv:
jacky87

Zotya papa 2013.05.13. 09:14:45

@jacky87: Üdvözletem!

Augusztus közepe körül szállítok a Sieberz csomagküldőnek ezekből a növényekből. Náluk kéne majd érdeklődni.

solyomny 2013.09.10. 12:26:47

Kedves Zotya papa!
A Paw banán szaporítóanyag kapcsán szeretnék segítséget kérni! Hol lehet magokat beszerezni, vagy kész növényt? (Benét még nem kerestem meg emiatt, de nála csak növényeket láttam a katalógusában, magot nem. Ráadásul ott az áll tájékoztatásul, hogy nem önporzó növények. Nos, akkor most melyik állítás a helyes? Önbeporzók, vagy sem? Vagy van ilyen is, meg olyan is?)Önnél nincsenek eladó magok? Láttam az előző kommentekben, hogy másoknak is volt a beszerzésre vonatkozó kérdése, és kaptak is rá választ. E-mail: szalakota@freemail.hu Előre is köszönöm a segítséget! Üdv!

solyomny 2013.09.13. 15:25:11

@Zotya papa:

Köszönöm a gyors választ!Üdv!

Spili 2013.09.25. 01:18:03

Üdvözlöm!
2 db paw paw csemetém van.Kiültethetem-e ôket most
ôsszel vagy neveljem tavaszig cserépben a lakásban?
Ha bent marad télire hogyan öntözzem?Köszönöm!

Zotya papa 2013.09.25. 09:00:21

@Spili:
Üdvözlöm!

Általában az Asiminákat 60-70 cm magasság esetén lehet kiültetni ősszel ha ezt a méretet nem éri el akkor csak tavasszal jól előkészített talajba.A kis cserepes növényeket nem szabad meleg helyen tartani. Levele lehullik. Különösebben fényt nem igényel.Bárhol teleltethető ahol 0,-1,-2 fok körül ingadozik a hőmérséklet.Teleltetés előtt 1 x meg kell öntözni.A tél folyamán ha földjét száraznak találja fagymentes időben öntözni kell.Nem gyakran csak annyit, hogy ne száradjon ki.

Lujzi11 2013.10.01. 13:06:04

Kedves Zotya papa!

Vannak magról ültetett asimináim, szépek, növögetnek. Ha foglalkozik az eladásukkal, akkor szeretnék egy nagyobb, oltott példányt beszerezni. Tisztelettel, Niki.

Zotya papa 2013.10.02. 09:04:29

@Lujzi11:
Kedves Lujzi!

Oltványaim nincsenek én nem oltok mert ezek a fajták amik nálam vannak oltás nélkül is jó minőségű gyümölcsöket teremnek.Több mint 10 éves tapasztalat bizonyítja ezt.Természetesen innét-onnét beszerzett magok nem mindig megbízhatóak.Én a szaporító anyagot csak nagy gyümölcsökből osztályozom. A magoncokat nem postázom és helyben sem adok el.Holnap visz el tőlem 74 db-t a Sieberz Kft.30-50 cm magasság között.

Lujzi11 2013.10.16. 09:13:23

Köszönöm a választ. Még annyit kérdeznék, hogy a különböző fajtáknak az íze nagyon eltérő-e egymástól.

Zotya papa 2013.10.18. 09:45:05

@Lujzi11:
Az lenne az igazi a mindhármat meg tudná kóstolni.
Az ízek változóak. Az egyesnek vékonyabb a héja.
A kettesnek vastagabb és később érik mint az egyes. Fűszeresebb.
A Mangó változat a legnagyobb gyümölcsű íze kissé vaniliás, lágyabb és édesebb.
Az egyesnek kisebbek a magjai, a kettesé hosszúkás a Mangóé pedig lapos.
Röviden ennyi.

Lujzi11 2013.10.18. 09:56:07

Nagyon kedves, köszönöm szépen a segítséget.

Zotya papa 2016.06.25. 09:53:38

Kedves Jákob!

Asiminákat ilyenkor már ne keress. Nyári időszakban már nem postáznak legalábbis ritka,hogy megteszik.Körülnéztem a piacon holtszezon van csak ősszel .Erre a kérdésre ősszel vissza lehet térni.Kakiszilvák nem csoda ,hogy barnulnak mert nem érzik jól magukat abban a földben amelyikbe ültetted.Ősszel teljes lombhullás után sürgősen ültesd át normál igen kevés tőzeget tartalmazó földbe. Mivel ezek a növények karógyökeresek eleve a kötöttebb talajban érzik jól magukat.Amibe ültetted ennek nem felel meg. Irritálja a gyökerét. Túlságosan tarja a vizet ami ugyan nem minden esetben baj de ebben igen.Ráadásul ezek nem tartalmaznak tápanyagot tehát kombinált műtrágyával az előírt adagolással kellene ezt biztosítani. Wolldünger, Fertikale+ Nitrogén stb.Próbáld keveset öntözni de ne száradjon ki a tőzeg.Őszi átültetéskor igyekezz minél több tőzeget leszedni a gyökeréről mert ha földlabdásan csak úgy átültetted akkor ugyanott tartasz.Így az említett problémák megszűnnek.

Zotya papa 2016.06.26. 16:12:00

@Bogenglück Jákob: Nem túl kötött normál kerti föld ha túl kötött agyagos egy kis homokkal és kevés tőzeggel lehet porhanyítani de jó hozzá a humusz is.A lényeg az, hogy ne legyen túl tőzeges mert azt nem szereti.Laza szerkezete miatt átereszti a vizet de meg is tartja ha az ember megöntözi a cserepet akkor ne szottyosodjon be a föld. Erre nincs konkrét recept.Én pl sok fajta növényt cserepezek ezért van zsákos földem is amihez használok egy vödör zsákos föld, fél vödör agyagos kerti föld akár lehet komposzt is és tetszés szerint földes homokot keverek.Így a föld laza is tőzeges is és kötött is.

zolikovacs 2016.10.05. 19:51:21

Kedves Zotya Papa!
Egy pár évvel ezelőtt rendeltem öntől Paw-Paw banán magot. Amit szerencsésen elültettem és kb 2 éve termőre fordult. De sajnos ehetetlen a gyümölcse kb mogyorónyi nagyságú ,rengeteg van rajta, borzasztóan rossz ízű. Az lenne a kérdésem, hogy a magról kelt növényeket be kell oltani, hogy ehető gyümölcse legyen? Három növény már terem de mindegyik termése rossz ízű.Négy növénynél pedig még a termés sem marad meg tavasszal tele van virággal de mindet elhullajtja. Előre is köszönöm!

Zotya papa 2016.10.06. 09:30:42

Üdvözletem Zoltán!
Itt valami nagyon stimmel. A Paw-banán magjai hozzávetőleg hozzávetőleg 3 cm körüliek.Ezért a gyümölcsök nem lehetnek mogyorónyi nagyságúak.Ahhoz,hogy ilyen kicsi legyen ezért kizárt.Néztem a címlistát ami évekre visszamenőleg megvan de az Ön nevével nem találkoztam. Email címemre küldjön fotót a növényről és a gyümölcsről.
Növénybarátoknál már vannak termő fák nagy és jó ízű gyümölcsökkel.A gyümölcsökben hozzávetőleg hozzávetőleg 10 mag is található így a súlya 35-40 dkg.email :forgozoli@freemail.hu

Zotya papa 2016.10.07. 09:33:39

@zolikovacs: Levelét megkaptam melyben a fotón diospyros lotus látható.Ez nem Asimina.Valamilyen technológiai hiba folytán /nem megfelelő elültetés, csírázás nem kivárása ami kb1,5- 2 hónap/ miatt nem keltek ki a magok.Előbb kellet volna jelentkezni mert akinek nem keltek ki a magok pótolom.
Nagyon sajnálom az idő veszteséget de ez nem az én hibám.
Az ajándékba küldött lótus magok keltek ki.

Zotya papa 2016.11.14. 09:38:26

@zolikovacs: 2016.november 15-én szállításra kerül 2 db két éves Asimina magonc.A fent említett probléma részemről megoldva.Így továbbiakban már a növények elültetése és gondozása az Önök feladta és felelőssége.A növények és a postaköltség engem terhel.Mivel a magok vásárlása több éve történt és valami hiba folytán nem keltek ki ezt problémát előbb kellett volna jelezni.

zolikovacs 2016.11.20. 19:16:53

@Zotya papa: Megkaptam a postázott növényeket, köszönöm szépen.

Kondor Tamás 2016.12.29. 11:17:24

Kedves Zotya papa!

Szeretnék én is belekezdeni a paw paw termesztésébe. Esetleg tudna küldeni magokat?
Üdvözlettel: Kondor Tamás (kondorkeselyu91@gmail.com)

Zotya papa 2017.01.02. 12:46:46

@Kondor Tamás:
Üdvözlöm!
Emailre akartam írni de visszajött nézzen utána mi lehet az oka. Kevés magom van. Mennyi kellene és melyikből.Nk1,Nk2,Mangó.
Üdv
Zoltán

Császár Martin 2017.05.08. 21:46:11

Üdv írtam önnek a blogról üzenetet egy kis segítségre lenne szükségem.Köszönöm!