HTML

Fagytűrő kerti növények

Fagytűrő kerti növények

Címkék

Friss topikok

  • dani231982: Kedves Zotya Papa! Van ilyen hagymája elado? Köszönettel: Kovács Dániel Somogyvámos (2021.05.17. 18:53) Cardiocrinum giganteum hagyma
  • dani231982: Kedves Zotya papa! Érdeklödni szeretnek jujuba csemetéje van e elado? Tisztelettel: Kovács Dániel (2021.04.26. 21:22) Virágok és termés
  • Zotya papa: @Baksa Anita: Kedves Anita! A leírtak alapján a fa fagykárt szenvedett. Valószínű,hogy az oltás al... (2018.06.21. 09:38) Diospyros kaki/datolyaszilva.
  • Andrea Fehérhegyi: Köszönöm a gyors vàlaszt!Ha mégis kivételt tenne és szàndékàban àll eladni a Manóból kérem feltétl... (2018.05.08. 11:52) Centaurea "Black Sprite"-Fekete búzavirág-Fekete manó
  • Zotya papa: @bbalintus: Kedves Bálint! Szerintem is ültesse ki. Ne vágja vissza ha megteheti akkor a vessző me... (2018.03.29. 20:12) Kivi szaporítása-fektetett vesszővel

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kivi szaporítása-fektetett vesszővel

2013.12.04. 18:15 Zotya papa

Sok gondot okoz és okozott gondolom mások számára is a szőrös kivi szaporítása. Itt elsősorban dugványozásra  és egyéb szaporítási módokra gondolok.Ezek általában nem nagy sikerrel járnak vagy részben sikeresek.Kapóra jött egy lehetőség . A kivágott  Solo kivi fajta helyére kordonos kakiszilvát neveltem. A fiatal növény töve körül közel a felszínhez kivi hajtások jelentek meg. Ez adta az ötletet . Ki kellene próbálni ugyanezt kivi vesszőkkel melyeket fektetve- vízszintesen  helyeznék el szaporító ládába. A kísérletet tavasszal kezdtem el.Fiatal első éves kivi vesszőket/ 5-7 mm vastagságú / vágtam le még a kihajtás előtt. Lényeg az, hogy a rügyek teljes alvó állapotban legyenek.Ez kb behatárolható, január vége és február elejére.A vesszőket úgy vágtam le, hogy 3 rügy legyen rajtuk.Két végén pedig kb 2 cm-s csonk maradt.Ezeket a kis csonkokat paraffinba mártva lezártam a gombásodás elkerülése miatt.A vesszők teljes hosszát fás gyökereztető hormonnal ujjal végig bevontam  ügyelve arra, hogy a rügyekhez több kerüljön.A szaporító láda bármekkora lehet .A föld összetétele:normál zsákos B-s föld. Ezt jól eltömörítettem erre helyeztem rá a vesszőket. A vastagabb felénél egy kicsit lejjebb nyomva a földbe. Az egészet betakartam átszitált 2/3 B-s föld és finom perlit keverékével. A vesszők kb 1-1,1/2 cm mélyen legyenek. Nagyon alaposan meg kell nyomkodni a talajt/ vigyázva a rügyekre/, hogy ne legyen levegős.Az egész felület ha kész akkor még tenyérrel finoman lenyomkodjuk.A föld enyhén nedves legyen .Ne legyen túl vizes .Így elkerüljük a berothadást.Mivel korán rakjuk el kihajtás előtt ezért gondoskodjunk arról, hogy ne legyen túl meleg helyen. Én  fűtetlen üvegházban tartottam.A szaporító edényt lefedtem fekete fóliával. Időnként ellenőriztem ,főleg a nedvesség tartalmát.A jól eltalált nedvesség tartalmú földet szinte egyáltalán nem kell öntözni.A kis hajtások megjelenéséig sem. Ekkor már el kell távolítani a fóliát. Olyan helyre kell tenni a termesztő edényt/ félárnyék/ ahol gyorsan nem szárad ki és tűző nap sem éri. Hozzászokik a növény a környezetéhez. A talaj felszíni száradása esetén kézi permetezővel kell biztosítani a kellő nedvességet. Ezt a folyamatot kellő ellenőrzés mellett a levelek megjelenéséig kell csinálni.Az első két megjelent kis levél még nem nyerő de biztató jel.Akkor lehetünk biztosak az eredésbe ha a két levél közötti rügy tovább nő és új levélkéket látunk.Biztosítani kell továbbra is a kellő nedvességet de a leveleket ne érje permet.Négy nagyobb levél esetén már óvatosan lehet tápoldatot is adagolni de ez se kerüljön a levelekre. Én Wolldüngert alkalmaztam 0,2%-s /10 l vízhez 2 dkg/.Óvatosan megöntözzük utána két-három hét szünet.A vetőedény továbbra is félárnyékban maradjon.A vesszőkön lévő rügyek nem mindegyike fog kihajtani.Ezért kell választani fiatal vesszőket, ugyanis az idősebb vesszőkön vannak alvó rügyek.Egy nagyobb termesztő edénybe több vesszőt is tehetünk 3 ujjnyi távolságra.

kivi szár 002.jpg

kivi szár 001.jpg

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://novenykulonlegessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr905675735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bbalintus 2018.03.12. 12:35:35

Kedves Zotya papa!

Bár régi a cikk, de megkérdezném a következőt: kertészetben vettem 3 tő kivit (2 Hayward és 1 Tomuri), ember magasságúak, kb kisujj vastagok. Bambuszra vannak futtatva. Van amelyiken két szál fut fel a bambuszra, van hogy csak egy, de a gyökérből mindnél jönnek még kisebb (30-40cm) hajtások.
A kérdésem az lenne, hogy
- úgy kéne-e elültetnem őket, hogy visszavágom a növényeket, vagy hagyhatok hosszú hajtást?
- ha levágok róla hajtásokat (most, március közepén), akkor vajon van-e esélyem ezzel a fektetett vesszős módszerrel kihajtatni őket?

Köszönöm!
Bálint

Zotya papa 2018.03.12. 21:08:50

@bbalintus: Kedves Bálint!
Mi a cél a kivivel?mert ha 2m-s gondolom támrendszerre kell futtatni.A kivi ilyenkor megindult valószínű,hogy levágás után már csöpög tehát se dugványozni se fektetett módszeres gyökereztetésre nem alkalmas csak kizárólag nyugalmi állapotban lévő vesszőkkel lehet dolgozni.Kordonos nevelés esetén csak 1 vesszőt kell hagyni a többit tőből el kell távolítani.Egyáltalán mi a terve a kivi tövek elültetése után.
üdvözlettel
Zoltán

bbalintus 2018.03.13. 20:20:27

@Zotya papa: Kedves Zotya papa!
Szeretném a kertünkbe kiültetni őket, támrendszer mellé. Amit nem tudok eldönteni, az az, hogy melyikkel járok jobban: most így ahogy van, kiültetem, egy szálat meghagyva, és akkor kb 1,6m magasságról indul, de viszonylag vékony törzzsel, vagy visszavágom kiültetéskor, ezáltal elvileg vesztek egy évet, de utána erősebb lehet a törzs. Mindenhol azt javasolják, hogy vissza kell vágni, de ezek tényleg magasak, biztos akarok lenni benne, hogy ez a helyes módszer.

Lővenbrau 2018.03.28. 19:06:02

@bbalintus: Jobb, ha nem vágja vissza. Úgyis az a cél, hogy egy törzs menjen fel a támasztékra és a tetején terüljön. Az a vékony törzs 1 év múlva 4-5 centi vastag lesz. Sőt nálam a törzsön előtörő hajtásokat mindig lemetszem, mert kezelhetetlen dzsumbuj lenne belőle.

Zotya papa 2018.03.29. 20:12:41

@bbalintus: Kedves Bálint!
Szerintem is ültesse ki. Ne vágja vissza ha megteheti akkor a vessző mellé egy hosszabitót bambusz stb.kell tenni és ebben az évben tovább kell folytatni a nevelését.A tám rendszertől függ, hogy mikor és milyen magasságban kell elhajlítani .Igaza van Lövenbraunak a vesszőt erősíteni kell.
süti beállítások módosítása