HTML

Fagytűrő kerti növények

Fagytűrő kerti növények

Címkék

Friss topikok

  • dani231982: Kedves Zotya Papa! Van ilyen hagymája elado? Köszönettel: Kovács Dániel Somogyvámos (2021.05.17. 18:53) Cardiocrinum giganteum hagyma
  • dani231982: Kedves Zotya papa! Érdeklödni szeretnek jujuba csemetéje van e elado? Tisztelettel: Kovács Dániel (2021.04.26. 21:22) Virágok és termés
  • Zotya papa: @Baksa Anita: Kedves Anita! A leírtak alapján a fa fagykárt szenvedett. Valószínű,hogy az oltás al... (2018.06.21. 09:38) Diospyros kaki/datolyaszilva.
  • Andrea Fehérhegyi: Köszönöm a gyors vàlaszt!Ha mégis kivételt tenne és szàndékàban àll eladni a Manóból kérem feltétl... (2018.05.08. 11:52) Centaurea "Black Sprite"-Fekete búzavirág-Fekete manó
  • Zotya papa: @bbalintus: Kedves Bálint! Szerintem is ültesse ki. Ne vágja vissza ha megteheti akkor a vessző me... (2018.03.29. 20:12) Kivi szaporítása-fektetett vesszővel

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Diospyros kaki-datolyaszilva cefre és pálinka készítése.

2015.01.19. 19:08 Zotya papa

Nagyon sok kertbarátnál termőre fordultak a datolyaszilvafák.Eleinte a kevés termés termés nem okozott gondot de a későbbiekben már a sok gyümölcs felhasználása problémát jelenthet.Természetesen kétfelé kell választani a keményen édes és a fanyar csersavas gyümölcsök felhasználását.Az előbbiről már írtam itt a blogon .Ezzel nincs gond sokrétűen fel lehet használni.A csersavasnál  a feldolgozás már korlátozottabb. Friss fogyasztásra, aszalni és  pálinka készítésre alkalmas.

Cefre készítéshez és a pálinka főzéséhez szeretnék ötletet adni.Nálam a Costatából van a legtöbb így értelem szerűen a cefre is ebből készül.

Az ősszel leszedett és teljesen sárga gyümölcsöket beérlelem.Az érlelés addig tart míg a gyümölcsök opálosak de nem folyósak.Akkor állok neki mikor kellő mennyiségű gyümölcs összejött.A tisztára mosott elkészített edények 25 l-ek.Az alaposan megmosott gyümölcsöket sziromlevél nélkül /amit könnyedén ki lehet húzni a gyümölcsből/ kézzel összenyomkodom.A biztonságos erjedés miatt én 20 l-hez 1,5 kg cukrot adagolok, amiből szirupot készítek.Lehet, hogy most sokan felhúzzák a szemöldöküket a cukor miatt de én így készítem el.Mivel késő őszi hidegtűrő gyümölcsökről van szó ezért mindenképpen hidegtűrő fajélesztőt adok hozzá előírás szerint,továbbá pektin oldót.10-15 fok körül tartom.Az így nyert massza krémszerűen sűrű emiatt adok hozzá 2l vizet. Érdekes módon a gyümölcs massza forrás közben és után hajlamos az összetömörödésre. Szinte egyben összeáll ezért 3 naponta vagy hetente 1x meg kell keverni.Én a forrás ellenőrzésére kotyogót használok.A kiforrási időt sok tényező befolyásolja ezért nem is lehet pontosan meghatározni. A kotyogó a forrást és a leállást úgy is jelzi. Mikor a bunda megfordul kész a cefrénk.Ettől számítva 2 hétig még pihentetem és utána főzőm ki.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://novenykulonlegessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr637089441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása