A gondosan kitisztított és előkészített pálinkafőző berendezést össze állítom. Ami áll egy 30l-s üstből, 22-s páracsőből és egy 60 l-s hűtőből amik vörösrézből készültek.Ellenőrzöm a cefrét és ha túl sűrűnek találom az esetleges leégés veszélye miatt még vízzel felhígitom a kifőzés előtt.Én még két segédeszközt használok. Saválló 6-s gömbacél rácsot amelynek felfelé álló 20 cm körüli 8 villája van.Ebbe helyezek jutazsákot megfelelő méretben. Belemerem a cefrét amely átereszti a levet. A tüskék megtartják a zsákot amit visszahajtok addig ,hogy a szája a cefre alá kerüljön. Így biztos és tökéletes a forrás.Az üstbe helyezett cefre 20-22 l.A jutazsák az üstben középen helyezkedik el a szája nyitott nem látszik ki a cefréből . A sűrű masszát megtartja.Tapasztalatom, hogy bármilyen gyümölcsből készült cefre így nem ég le. A főzést gázon végzem.Mikor az elő párlat megindul a réz elejét ami kb 1 dl kiöntöm.Ezt a mennyiséget könnyű ellenőrizni mert már jelentkeznek utána az illatanyagok.A lepárlást addig folytatom míg a kifolyócső alá helyezett kanálban az alkohol meggyullad. Amikor már nem ég vagy másodpecek alatt elalszik ilyenkor általában már megszüntetem a lepárlást.Semmi értelme tovább folytatni a kozma olajok és egyéb károsító anyagok belekerülése miatt.Én nem szeretem azt ha az első lepárlás során az alszesz zavaros.20-22 l cefréből 3 l alszesz jön le.Ez a mennyiség gyümölcsfajtától függően változhat cukor vagy cukor nélkül.
Ezután következik a finomítás.17 l-s saválló üstben végzem.Vörösréz páracsővel és 50 l-s hűtővel.A folyamat lassú .Ugyanúgy eltávolítom a réz elejét és a végén a kanálban lévő alkohol ha már nem gyullad meg a lepárlást befejezem.Az így előállított tiszta datolyaszilva pálinka szeszfoka 70-78 fok amit desztillált vízzel 50 fokosra redukálok.3l alszesz lefőzése után 2,5,-2,6 l, 50 fokos pálinkát kapok.
Az általam főzött pálinkák a következők:datolyaszilva, indián banán, cseresznye, meggy, őszibarack, kajszibarack, mandarin, birs, szilva, mirabolán szilva,alma , kékfrankos , nashi körte , körte és füge.
A pálinkát /mindegyik fajta/ aki megkóstolta mindenkinek ízlett.
Egy jól elkészített pálinka igazi hungarikum.