HTML

Fagytűrő kerti növények

Fagytűrő kerti növények

Címkék

Friss topikok

  • dani231982: Kedves Zotya Papa! Van ilyen hagymája elado? Köszönettel: Kovács Dániel Somogyvámos (2021.05.17. 18:53) Cardiocrinum giganteum hagyma
  • dani231982: Kedves Zotya papa! Érdeklödni szeretnek jujuba csemetéje van e elado? Tisztelettel: Kovács Dániel (2021.04.26. 21:22) Virágok és termés
  • Zotya papa: @Baksa Anita: Kedves Anita! A leírtak alapján a fa fagykárt szenvedett. Valószínű,hogy az oltás al... (2018.06.21. 09:38) Diospyros kaki/datolyaszilva.
  • Andrea Fehérhegyi: Köszönöm a gyors vàlaszt!Ha mégis kivételt tenne és szàndékàban àll eladni a Manóból kérem feltétl... (2018.05.08. 11:52) Centaurea "Black Sprite"-Fekete búzavirág-Fekete manó
  • Zotya papa: @bbalintus: Kedves Bálint! Szerintem is ültesse ki. Ne vágja vissza ha megteheti akkor a vessző me... (2018.03.29. 20:12) Kivi szaporítása-fektetett vesszővel

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Hana fuyu lekvár

2013.11.23. 20:15 Zotya papa

Diospyros kaki Hana fuyu az idén sok termést nevelt mindkét kordonon.Nem minden fajta datolyaszilva alkalmas a lekvár készítésére az állaga és az íze miatt de ez nem vonatkozik a Hana fuyura.

Lekvár recept hozzávalók:

1,1/2 kg teljesen érett gyümölcs

1 citrom

a vaniliás cukor

50 dkg kristálycukor

2 dzsemfix vagy quittin 3:1-ben

Az érett  gyümölcsöt a héjából kikanalazzuk majd  passzirozón a legnagyobb lyuk méretű tárcsán  áttekerjük.

Főzés előtt beletesszük a  teljes citrom levét majd a quittint és fél citrom lereszelt héját.

Forrás után beletesszük a kristály és vaniliás cukrot.

Folyamatos keverés mellett újra forrás után 5 percig főzzük.

Forrón üvegekbe tesszük ,lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.

Semmihez nem hasonlít az íze istenien finom.

Ugyanezzel az adaggal megcsináltuk citrom helyett naranccsal de itt kimaradt a vaniliás cukor és helyette 2 db szegfűszeg került.

Nem tudunk dönteni melyik a finomabb.

A képen a bal oldali a citromos a jobb oldali üvegekben pedig a narancsos van.

Hana lekvár 003.jpg

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://novenykulonlegessegek.blog.hu/api/trackback/id/tr585652934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pitya7 2014.02.26. 21:01:49

Szia Zotya Papa!

Datolyaszilva felhasználásával kapcsolatban érdekelne a véleményed.
Azt írtad hogy nem minden fajta alkalmas az állaga és az íze miatt lekvárnak. Ez kicsit meglepett azt gondoltam érés után mindegyikből finom lekvár készíthető.
Kérlek ezt kicsit fejtsd ki bővebben mert van néhány fajtám de a későbbi fajtaválasztásomat a véleményed alapján szeretném meghozni.

A másik kérdés a pálinkacefrére vonatkozna: Gondolom itt azon kívül hogy csersavas gyümölcs nem kerülhet bele talán extra szabályok nincsenek /de javíts ki ha tévednék/
Meglátásod szerint 100 liter cefréből mennyi pálinkát remélhetek cukoradagolás nélkül?

Előre is nagyon köszönöm a válaszodat!

Zotya papa 2014.02.27. 09:47:07

@Pitya7: Üdvözöllek!

Jó minőségű ,megfelelő állagú és finom lekvárt csak a keményen édes fajtákból lehet készíteni.
Ilyen a Hana fuyu, Jiro stb.Más fajtákból a baráti körömben is többen főztek lekvárt amit a csersav miatt nem mindig lehet kiszűrni így maga a lekvár fanyarrá lett . Én is így jártam .Minden gyümölcsöt külön éretten megkóstoltunk de mégis került bele ami kissé fanyar lehetett így az egészet mi a húzós íze miatt kidobtuk.Nem minden fajta kakiszilvából főztem nekem akkor még csak a Costata volt.Baráti körömben Tipo, Rojo brilliante, Vaniglia van.Tehát azok a fajták amelyek utó érlelést igényelnek és csak akkor ehetőek elég rizikósak lekvár főzés szempontjából.

Mivel késő őszi gyümölcsről van szó ezért elég sok szabályt be kell tartani a cefre készítesekor.Kell hozzá pektin oldó ,fajélesztő, mindenképpen kell hozzá cukor és víz.A kakiszilva teljesen puha állapotban kerüljön az edénybe ebben az esetben nem számít ha csersavas. Nagyon kevés cukrot tartalmaz a gyümölcs és ami fontos nagyon kevés levet ereszt, inkább krémes állagú emiatt kell hozzá víz mert különben az egész massza egy tömbbé áll össze. A víz mennyisége a gyümölcs mennyiségétől függ ezt nem lehet pontosan kiszámítani a sűrűségét úgy is látod . Én pl 20 l cefréhez 2 kg cukrot és 5 l vizet adtam.Hasonlóan kell eljárni majdnem mint a birsnél.A cefre amit készítettem így is sűrű lett de főzés előtt még kissé fel kellett higítani.A fajélesztő miatt kb 8-10 fokon kell tartani. A cefrét 2-3 naponta meg kellett kavarni.Nálam 40 l cefréből 3,5 l 50%-s jó minőségű pálinka lett. Ha jól készíted el 100 l-ből hozzávetőleg 10 l-nek kellene kijönni.Én cukor nélkül nem próbáltam elkészíteni a cefrét az esetleges ecetesedés miatt.

Pitya7 2014.03.05. 21:50:02

@Zotya papa:

Köszönöm a kimerítő választ sajnos csak most tudtam reagálni rá.

Hát bevallom nem gondoltam hogy ilyen macerás a pálinkafőzés, én azt hittem hogy a kaki sok cukrot tartalmaz és egyszerű ilyen szempontból a helyzet. Az édes fajták esetében is ugyanígy kellene eljárni szerinted? /Bár fényévekre vagyok még nemhogy a 100 de 10 liternyi cefrétől is de hát előre gondolkodom:)/

A másik kérdésem az aszalásra vonatkozna: Tudom hogy van ebben jártasságod, itt is belefutsz gondolom mint a lekvár esetében csersavasabb gyümölcsökbe. Mivel erről nem írtál feltételezem itt ez annyira nem számít. Mivel később csersavas termésem lesz bőven valahogy fel kell majd dolgozni. A családnak azt mondtam sok helyet foglalnak a fák de cserébe sok lekvárunk lesz, úgy tűnik ez nem igaz :(

Mivel édes fajtából csak jiro-m van egy Bene Lacibától származó fajtában reménykedek, a neve Hiratana. Tudsz róla valamit esetleg? Édes fajta lehet? Köszi a választ, szép estét!

Zotya papa 2014.03.06. 09:57:41

@Pitya7:
Üdvözöllek!

A pálinka főzésnél a keményen édes fajtáknál is ugyanaz a helyzet.

Aszalásnál:teljesen besárgult ,kemény gyümölcsöket lehet felhasználni. Ezeket meg kell hámozni. Itt nem számít a csersav mert aszalás közben eltűnik a gyümölcsből.Itt arra kell ügyelni, hogy fokozatosan aszalódjon ne hirtelen .Azért idább-odább előfordulhat egy-két aszalványban, hogy némi fanyarság marad de ez nem élvezhetetlen .El lehet fogyasztani.

Hiratana keményen édes. Mint általában a japán fajták kissé fagyérzékenyek.Védett helyre kell ültetni. Korai érésű.Szeptember körül már besárgulhat így szüretelni lehet.

Zotya papa 2014.03.07. 09:37:20

@Zotya papa:

Javítás:a datolyaszilva neve nem Hiratana hanem Hiratane.

Pitya7 2014.03.12. 06:43:58

Nagyon köszönöm a sok infót, a konklúzió az hogy beszerzek még egy keményen édes fajtát hogy mindenki boldog legyen:)

Talán hana fujut,olyan egetverő választék persze tudom hogy nincs.

TDiána 2015.11.24. 21:01:59

Kedves Zotya papa! Sikerült magam átverekedni a regisztráción csak azért, hogy Önnel fel tudjam venni a kapcsolatot.
Szeretném megkérdezni, hogy ismeri-e a Diospiros kaki 'Rosso / Rojo brillante' fajtát? Ha igen, milyen tulajdonságokkal rendelkezik? Fagytűrése, gyümölcsének minősége, felhasználhatósága, különbségek más fajtákhoz képest.
Bízva válaszában. Üdvözlettel: T.Diána

Zotya papa 2015.11.25. 09:40:20

Kedves Diána!

Bizonyára a nagyobb áruházakban megjelent Rojo brilliante késztette arra, hogy írjon nekem. Ugyan nekem nincs de ismerem sőt ettem is a gyümölcséből.Íze édes ,héja vékony.
Állagával van egy kis problémám beérve /puhán/húsa átvált kissé vizes és rostos állapotúra ami a feldolgozását egy kicsit nehezíti. Inkább friss fogyasztásra ajánlom almán tárolva . Ugyanis az áruházakban kapható gyümölcs kezelve van /Co2/és így megtévesztő lehet a fogyasztás szempontjából. A kertben termő gyümölcsök nagyon fanyarok tudnak lenni.Kissé fagyérzékeny a fája - 18 fok. Elég sokáig takarni kell.Napos helyre kell ültetni és jól előkészített talajba.Rendszeres locsolást igényel még télen is / ha föld nincs átfagyva/ ha nincs elegendő csapadék.Nekem ez a fajta nem jött be de Önnek kell dönteni.
süti beállítások módosítása