Diospyros kaki Hana fuyu az idén sok termést nevelt mindkét kordonon.Nem minden fajta datolyaszilva alkalmas a lekvár készítésére az állaga és az íze miatt de ez nem vonatkozik a Hana fuyura.
Lekvár recept hozzávalók:
1,1/2 kg teljesen érett gyümölcs
1 citrom
a vaniliás cukor
50 dkg kristálycukor
2 dzsemfix vagy quittin 3:1-ben
Az érett gyümölcsöt a héjából kikanalazzuk majd passzirozón a legnagyobb lyuk méretű tárcsán áttekerjük.
Főzés előtt beletesszük a teljes citrom levét majd a quittint és fél citrom lereszelt héját.
Forrás után beletesszük a kristály és vaniliás cukrot.
Folyamatos keverés mellett újra forrás után 5 percig főzzük.
Forrón üvegekbe tesszük ,lezárjuk és száraz dunsztba tesszük.
Semmihez nem hasonlít az íze istenien finom.
Ugyanezzel az adaggal megcsináltuk citrom helyett naranccsal de itt kimaradt a vaniliás cukor és helyette 2 db szegfűszeg került.
Nem tudunk dönteni melyik a finomabb.
A képen a bal oldali a citromos a jobb oldali üvegekben pedig a narancsos van.