Zotya papának köszönöm a meghívást és a lehetőséget ,hogy a szinvonalas blogjában én is írhatok.
Kedvencem ez a hálás , sokáig virágzó és igénytelen karácsonyi kaktusz.
Zotya papának köszönöm a meghívást és a lehetőséget ,hogy a szinvonalas blogjában én is írhatok.
Kedvencem ez a hálás , sokáig virágzó és igénytelen karácsonyi kaktusz.
Az általam készített hordós aszaló jól bevált.Természetesen gondolkodom egy újabb aszalón, amely téglalap alakú lesz,legalább 150 l-es ,5-6 tálcás.Hozzáférhetőség szempontjából és a tálcák ki-be cserélésével sokkal több kakit tudok megaszalni és az aszalási idő is lerövidül a sok datolyaszilva miatt.Ez részemről egy gyors megoldás volt .Aszalni csak kemény és teljesen sárga gyümölcsöket lehet.
Kipróbáltam úgy is az aszalót, hogy a kakiszilvákat meghámozva 1 cm-es szeletekre vágtam.Az előzőleg említett módon az aszalóba utólag behelyezett három rácsra raktam,100 db-ot.Meglepetés ért az 5 nap helyett 2 napra csökkent az aszalási időtartam.A kakiszilva szeletek édesebbek lettek, finomabbak. Az előző egészben aszalt kakikhoz képest hosszabb ideig eltarthatóak.
60 db kakiszilva aszalása 5 napig tartott. Íme az eredmény.
Mivel a kakiszilvákat száránál fogva dróttal kell felfüggeszteni, ami nagyon macerás ezért jött az ötlet a függönycsipesszel.Így kiküszöböltem, hogy a töppedő szárról a függesztés ne csússzon le.A hámozott kakiszilvákon a cukorkicsapódik ezért a gyümölcsöknem egyforma magasságban vannak.Egyben bíztosítva van a levegő jó áramlása is.
A fűtőszál és a hajszárító együtt dolgozva a levegőt mozgatja így a gyümölcsből a nedvesség folyamatosan eltávozik.Ezt az aszaló tetején lévő cső elősegíti.
A legfelső szintre 60 db datolyaszilvát helyeztem el.A két alsó szint egyenlőre üres.
A fedél és az oldal szigetélése jól látható.
Íme a hordós aszaló, leszigetelve és tetején a szellőző csővel.
A diospyros kaki Costata fámon évente nagyon sok gyümölcs terem.Mivel ezeket a gyümölcsöket útóérlelni kell és a nagy mennyiség miatt nem tudjuk mindet elfogyasztani ,ezért azon gondolkodtam,hogyan lehetne tovább eltartani és tárolni?A szakirodalom megemlíti az aszalást így én is ezt a módszert választottam.Mivel az idő sürgetett és a gyümölcsök kezdtek puhulni ezért hozzáláttam egy saját készítésű aszalóberendezés megépítéséhez.Beszereztem egy vadonatúj 200 l-es tartályt,fedéllel együtt.Hőforrásként egy 300 W-os fűtőszálat és egy használaton kívűli 300 W-os hajszárítót használtam fel.A hordó alját több helyen kivágtam és az egészet egy H alakú tetőlécből készített keretre helyeztem el.Alul 20x20-as nyílást vágtam ajtóként ,melyet lemezzel és lemezcsavarral fedtem le. Erre azért volt szükség ,hogy betudjam tenni a fütőszálat és a hajszárítót. A vezetékeket biztonságosan oldalt kivezettem. A fűtés fölött 50 cm magasságban 2 vízszintesen elhelyezkedő ,6-os végigmenetes pálca párhuzamosan melyre rozsdamentes rácsot helyeztem el.Fölötte még két ilyen rácsot tettem 20-20 cm -re.Az alsó hőforrásokat összekötöttem egy bojler kapcsolóval, melyet a tartály oldalán kívűl helyeztem el úgy, hogy a hőérzékelője belül a hordó felénél lógott.A fedelet kivágtam és egy 100-as átmérőjű / 10 cm/ csatornacsövet raktam bele, melyet belül visszahajtogatva popszegeccsel erősítettem meg.Hossza 80 cm.A tetejét és az oldalát leszigeteltem / mivel fémről van szó/ azért, hogy a hő az aszalóban hosszabb ideig megmaradjon.A kakiszilvákat/ első kísérletként/ meghámoztam a legfelső ,párhuzamosan elhelyezkedő pálcákra függeszettem.A hőkapcsolót kb 35 fok körülire állítottam, így ki-be kapcsolt.Folyamatos üzemmódban megkezdődhetett az aszalás.
Yucca gloriosa robusta, 2,3m magas virágzatával, kertünk igazi ékessége.Nagyban köszönhető Hódi Tóth Józsefnek akinek botanikus kertjéből a yucca származik és nevelésével kapcsolatban, hasznos tanácsaival ellátott.
A virágtengely lassan eléri végleges magasságát.A virágokat tartó virágszárak oldalirányban is kifejlődtek. A harangalakú virágok fokozatosan kinyílnak.
Yucca gloriosa robuszta ,háttérben az érő kakiszilva.
Kiültetés előtt ekkora volt,2006 tavaszán.Mivel akkor még digitális fényképezőgépem nem volt,ezért ezen a yuccán az akkori formáját és nagyságát így tudom bemutatni.
Az 1700-as évek elején került Európába, Angliába először.Élőhelyei:Georgia és Virginia.Magyarországra először az 1970-es évbe ,a Burgaszi arborétumból került be Dr Debreczy Zsolt által.A yucca nagyon mutatós , subtrópusi növény. Hazánk klímáját jól tűri.Fagyást nem tapsztaltam.Ültetés előtt ,kőzúzalékkal átkevert/sóder/földbe kissé megemelt dombra ültetve, hogy a téli csapadék jól lefollyon.Törzset nevelő yuccák közé tartozik.Nálam 4 év után virágzott először.A fiatal levelek meredeken felfelé állók, a régebbiek ívelten megtörés nélkül lehajlók.Így különleges formája van a növénynek.Szépségét kiemeli ha szoliterként van ültetve.